Az Index.hu Zrt igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke szerdán kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését – áll a hvg által is megismert levélben, amit a lap munkatársainak küldtek.
Zoom
Ezt a levelet Bodolai László elnök úgy folytatatja, további intézkedésként a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel, valamint szerdán bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is.
Bodolai László az Index munkatársaihoz eljuttatott tájékoztató levelében kiemelte, hogy „az Index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben, jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik.”
Zoom
Egy kis illusztráció a sokat emlegetett zsindexes függetlenséghez - a magyar nemzettől egészen biztosan függetlenek... Úgyhogy jön majd másik főszerkesztő, nem az a lényeg, kit tolnak éppen előtérbe
Az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről – indokolta döntését Bodolai.
A következő főszerkesztő személyéről az igazgatóság később dönt.
A levélben leírják, hogy az Index.hu Zrt igazgatóságából a múlt héten távozott a stratégiai partner Indamédia két vezetője, az így megüresedett egyik helyet tölti be Sztankóczy András. A korábban szintén megüresedett vezérigazgatói posztra az igazgatóság elnöke szerdán Szombathy Pál igazgatósági tagot nevezte ki, valamint felkérte az igazgatóság tagjait, hogy azonnali hatállyal tekintsék át a társaság jelenlegi helyzetét, és a lehető leggyorsabb módon tegyenek javaslatot az igazgatóság számára a szükséges reorganizációs lépések megtételére.
Dull az Indexen megjelent közleményében ezt írta menesztéséről:
nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.
Frissítés: veszélyben a "független szerkesztőségi munka"
A lap munkatársai az alábbi közleményt jelentették meg a fejleménnyel kapcsolatban:
Bodolai László, az Indexet kiadó Index.hu Zrt vezérigazgatója szerdán megszüntette Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyát. Ez a döntés számunkra elfogadhatatlan.
Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült.
Bodolai arra hivatkozik, hogy a főszerkesztő kiszivárogtatott egy döntéselőkészítő anyagot, és az utóbbi napokban (Dullnak) nem volt módja kontrollálni vagy megállítani a belső folyamatokat.
Amiről Bodolai beszél – az Indamedia által felkért tanácsadóknak az Index átalakításáról szóló koncepciójának kiszivárgása, majd ennek következtében az Index függetlenség-barométerének átállítása – egy hónapja történt. Azóta a szerkesztőség következetesen kiállt a főszerkesztő mellett. Az egyetlen dolog, amit Dull Szabolcs nem tudott kontrollálni, az a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat volt, mellyel Bodolai László a mutató visszaállítását próbálta kikényszeríteni.
Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.
2. frissítés: további fejlemények a szappanoperából:
A fajtársi 444-hez eljuttattak egy videót, amelyen Dull egy állománygyűlésen a szerkesztőség tagjainak mondja el, hogy mi történt.
Dull Szabolcs elmondta, hogy Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke egy külső helyszínen egy ügyvéddel várta, ahol átnyújtotta neki a felmondását. A felmondást az Index barométerének átállításával, illetve a szolgálati közlemények kiadásával indokolták.
Annyit még tudjatok, anélkül, hogy részletezném, hogy volt egy másik papír is, hogy egy rendkívül méltányos ajánlatként egy pénzösszeget elfogadok és hallgatok, akkor nyilván egy közös megegyezés is lehetett volna.
Ezt Dull nem fogadta el, ahogy ezt a kiadó közleménye is alátámasztja.
Hozzátette azt is, hogy mindenki jól tudja, mi az a külső hatás, ami érezhető volt a szerkesztőségben, amely nem a tartalmat, hanem az Index szervezetét támadta. Dull megjegyezte, ő eddig tudott ennek keresztbe állni. Mostantól nagy súly lesz Tóth-Szenesi Attilán, aki korábban főszerkesztő volt, most pedig vezető szerkesztő. Arra kérte a kollégáit, hogy hozzá forduljanak és gondolják át, hogy mit fognak tenni, idézi a 24.
Dull Szabolcs szerint a kirúgása nem Bodolai László önálló döntése volt, ezt tényként kezeli, azt viszont kijelentette, hogy mindenki felelőssége, hogy kiderüljön, mi történt az Indexben, ezért arra biztatta a jelenlévőket, hogy éljenek a nyilvánosság erejével.
Szerda délután a hvg telefonon érte el Dull Szabolcsot, aki megerősítette, hogy kirúgásának indoklásában a függetlenség-barométer átállítása és az azzal kapcsolatos szolgálati közlemények szerepeltek. Dull azonban továbbra is kitart korábbi álláspontja mellett, és kiemelte azt is, hogy az elmúlt napok történései sem nyugtatták meg a szerkesztőség életét, de azt nem fejtette ki, hogy ezalatt mit ért.
Azt tettem, ami főszerkesztőként a feladatom volt és amit a lelkiismeretem diktált, az elmúlt napokban és hetekben is, jelentette ki. A jövőjével kapcsolatban annyit mondott el, hogy olyan lapnál vagy sajtóterméknél fog dolgozni, ahol szabadon, függetlenül, külső hatások befolyásolása nélkül teheti majd ezt.
Kapcsolódó: