2020. november 25., szerda, Katalin, Alán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Szombaton kinyitnak az üzletek, december 15-én vége a karanténnak Franciaországban22:18 Terrorizmus gyanújával indítottak nyomozást Svájcban egy késelés miatt21:53 A Miskolci Törvényszék szerint Alaptörvény-ellenes, hogy Lorettáék nem cserélgethetik a nemüket és a nevüket21:16 Biden azt hiszi, az egész világot kell vezetnie20:50 "Olyan vakcina, amely nem hatásos és szövődményeket okoz, nem fog forgalomba kerülni itthon" - ígérte Kásler20:27 "Elvette" egy vadász fegyverét egy szarvas Csehországban20:04 Moldovai elnökválasztás: elutasították Igor Dodon fellebbezését19:50 Biden ma is rágódhatott azon, hogy vajon még mindig nem kapta meg Putyin gratulációját, vagy már el is felejtette19:38 Az egész országban sűrű ködre figyelmeztetnek19:11 Ennyi év után is képes túlképzett migránsokról hazudozni az Európai Bizottság - és még többet akarnak belőlük18:22 Rogán bizottsági meghallgatásán emlegette fel: ők tartják életben közpénzből a ballib sajtót18:14 "Ukrán barátaink" nem engedték be Kárpátaljára Grezsa István miniszteri biztost18:08 Pennsylvaniában is hitelesítették Biden győzelmét17:40 Újabb ballib segélyvisítás: Gyöngyösi Dobrevékkel könyörög "Európának", hogy álljon ellen a "hitleri-sztálini" Orbánnak17:08 Indiában érezte magát a cigány: novemberben mezítláb rongált a gyöngyösi buszpályaudvaron
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Ezreket vittek utcára a libsik a "szabad egyetemért"

A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai, valamint a mellettük szolidaritást vállaló hallgatók az ország különböző egyetemeiről demonstratív felvonulást szerveztek október 23-ra „a szellemi szabadság jegyében”. „Várunk mindenkit, aki szeretné kifejezni aggodalmát a közelmúltban hazánkban veszélybe került egyetemes értékekért – ezek közül csak egy az autonóm felsőoktatás” – fogalmaztak az esemény leírásában.
Zoom
A tüntetés biciklis "sztárja" (fotó: Trenka Attila / Index)
A tüntetők 16 órakor kezdtek gyülekezni Műegyetem rakparton, ahonnan nem sokkal fél öt után indultak el, hogy a Március 15-e téren fáklyákat gyújtsanak. A 24.hu tudósítói szerint sok ezren gyűltek össze, a Műegyetem központi épületétől a Szabadság hídig ért a tömeg, amelynek zömét fiatalok tették ki.
Zoom
Fotók: MTI/Balogh Zoltán
A Szabadság hídon átvonuló menet eleje negyed hatra érte el az Erzsébet híd pesti lábát, de a vége még mindig a Gellért térnél volt. A szervezők rájöttek, hogy a tömeg nem fog elférni a Március 15-e téren, ezért sokan egyből továbbhaladtak az Urániához, ahol koncertekkel és beszédekkel folytatódott a program.
Menet közben a téren rengetegen fáklyát gyújtottak, és azzal haladtak tovább. A tüntetők olykor kórusban énekelni kezdtek, felcsendült az Ég a város, a Ha én rózsa volnék és a Kicsi vagyok én is, gyakran zúgott a szabad ország, szabad egyetem rigmus is.
Zoom
A szervezők terve az volt, hogy a Március 15-e térről a tiszteletadás jegyében némán vonulnak az Urániáig, ez azonban nem egészen így alakult, sokan tapsoltak menet közben.
A tömeg egy része már megérkezett, a műsorral azonban várni kellett, mert a menet vége még csak az Erzsébet hídnál járt. Az újabb és újabb érkezőket tapssal köszöntötték, az egyetem ablakaiból SZFE-sek integettek. Negyed hétkor elkezdődött az első koncert, a Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara a Hevesi teremből játszotta Beethoven Egmont Nyitányát, ezt streamelték a tömegnek, amelynek vége az Astoriáig ért.
Zoom
Fotók: Marjai János / 24.hu
A Titkos Egyetem nevű, több felsőoktatási intézmény hallgatóit tömörítő szervezet felszólalói együtt léptek színpadra. Azt mondták: „Ami most az SZFE-nél történik, az már megtörtént a többi egyetemnél, vagy meg fog történni.” Hangsúlyozták: minőségi felsőoktatást akarnak, az viszont csak autonóm intézményekben garantált. „Hallgatótársak, ne higgyétek el, amikor a modellváltással, korszerűsítéssel hitegetnek benneteket. Ez szimpla hatalmi terjeszkedés. A korrupció és a forráskivonás melegágya ez az átalakítás.” Végül kijelentették: „A modellváltás mindenkit elér. Megakadályozni csak közösen tudjuk. Legyen a tudás érték, az egyetem szabad!”
Ezt követően az SZFE hallgatói archív, ’56-tematikájú szövegekből adtak elő részleteket.
Zoom
Nagy Erzsébet pécsi tanár (a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviseletében) azt mondta: módszeresen számolják fel a szakmai műhelyek autonómiáját. „Mi, pedagógusok sem vagyunk ideológiailag megbízhatóak” a hatalom számára. A Nemzeti alaptanterv központjában szerinte a normakövető magatartás áll, de van benne hamisított történelemkép is. „Azzal van baj, ha felülről előírják, hogy mi legyen.” Az SZFE hallgatói összefogását példaértékűnek nevezte. „Nagyon büszkék vagyunk rájuk. Jó lenne, ha egyre több követőjük lenne. Az SZFE-vel pedig nem ezredesekkel, hanem autonómiával” kellene rendezni a viszonyokat. „Nincs szabad ország szabad oktatás nélkül.”
Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta: „tudjuk, mit jelent a kiszolgáltatottság”. Majd azt mondta: „elég volt az arroganciából, elég volt agymosásból!” Szerinte ahogy az SZFE-n hetekkel ezelőtt a hatalom berúgta az egyetem ajtóját, az erőszak, „ami ellen tiltakozni kell”. Hozzátette: két út áll előttük, az egyik, hogy beletörődnek a sorsunkba… „De mi nem ilyenek vagyunk! (…) Mi harcolni fogunk, értetek, veletek.” Végül azt mondta: „a lángot most ti őrzitek, vigyázzatok rá. Ha baj van, mi ott leszünk. Tapasztaljuk, tudjuk: egyedül nem megy.”
Zoom
Fotó: Trenka Attila
Skaliczki Andrea orvos az új egészségügyi törvény hibáiról és a magyar egészségügyi megoldatlanságairól beszélt. Kritizálta a másodállás megszüntetésének ötletét és az egészségügyi dolgozók áthelyezését. „A reformra szükség van, de annak kidolgozásához idő kell” – mondta. „Ez a törvény nem teszi lehetővé, hogy a hivatásunkat tudjuk gyakorolni.”
A tüntetés háromnegyed nyolc után, a Himnusz közös eléneklésével ért véget.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready