2020. november 26., csütörtök, Virág napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Orbán: Magyarország nettó 4,1 milliárd eurót kap az EU-tól, és a többségében német cégek 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból22:16 Meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban22:03 BKK: minden jármű forgalomba állt Budapesten21:30 Folyosón, sátorban kötik oxigénre a súlyos koronavírusos betegeket Bukarestben21:17 Azért mondott le a holland euroszkeptikus párt elnöke, mert kiderült, hogy az ifjúsági tagozat nem a zsidó- és ratyikedvelő fiatalok gyűjtőhelye21:03 Irán mintegy 40 millió adag oltóanyag beszerzését tervezi20:46 Lavrov: Moszkva kész kielégíteni Bagdad minden haditechnikai igényét20:15 A dél-európai tagállamok elégedetlenek az EB migrációs tervével, mert nem tartalmazza a sáskák kötelező szétosztását19:58 Buzibefogadó társadalmat akar teremteni az EU - a "szivárványcsaládok" elismerését is kötelezővé tennék19:36 Az orosz főügyészség Varsóhoz fordult a Kaczynski fivérek telefonbeszélgetésének leiratáért - a lengyel külügy szerint provokáció19:18 Izraelben arra készülnek, hogy Trump a hivatali idejének lejárta előtt megtámadja Iránt19:13 Morawiecki elutasította az EB-elnök javaslatát a költségvetési feltételrendszer bírósági vizsgálatára19:11 A kínai elnök is gratulált Bidennek19:04 Nem a bokorban találta, saját csecsemőjüket vitte kórházba egy apa Szolnokon18:49 Meseország félidőben
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

A mosonmagyaróvári sortűz áldozataira emlékeztek

A honvédelmi miniszter szerint fontos feladat megtanítani a fiataloknak, hogy mit jelent a haza iránti elkötelezettség. Benkő Tibor hétfőn, kora este beszélt erről Mosonmagyaróváron, a 64 évvel ezelőtti sortűz áldozataira emlékezve.
"A mi dolgunk, hogy megtanítsuk a ma élő fiatal nemzedéknek, hogy mit jelent a haza, a haza iránti elkötelezettség, a hűség és a bajtársiasság. Hiszen a haza, a nemzet mi magunk vagyunk. Olyan lesz a jövőnk és nemzetünk, amilyenné mi építjük" - hangoztatta a miniszter.
Benkő Tibor a határőrlaktanyánál - ahol 1956. október 26-án több mint százan haltak meg, amikor az épületből a fegyvertelen tüntetőkre lőttek - úgy fogalmazott, amikor a zászlónkra tűzzük, hogy a hazafias honvédelmi nevelésnek ott van a helye a közoktatásban, akkor emlékezzünk azokra az elesett hősökre és áldozatokra, akiknek "hazánk fennmaradását köszönhetjük".
Október 26-a Mosonmagyaróvár és a magyar történelem gyásznapja: megbocsáthatatlan bűn, hogy itt "magyar ember oltotta ki magyar ember életét", pedig az itt meghalt fiatalok csak élhetőbb, elnyomástól mentes, önálló Magyarországot akarva indultak el békésen demonstrálni - jelentette ki a politikus. Mint mondta, szégyenteljes, mégis felemelő, ami itt történt, hiszen a sortűz áldozatai, bár tudták, mire számíthatnak, mégis volt bennük erő, elszántság és tenni akarás, hogy elinduljanak a laktanya felé.
Benkő Tibor szerint az 1956. október 26-án történtek benne vannak a mosonmagyaróváriak mindennapjaiban, és azok, akik a járvány ellenére megjelentek a megemlékezésen, tanúbizonyságot tettek arról, hogy összefogással, közös akarattal minden legyőzhető. Megjegyezte, napjainkban sem tudni, pontosan hányan nyugszanak itt a tömegsírban, de "azért vagyunk itt, hogy mindezt ne engedjük a feledés homályába". "Idézzük fel minden évfordulón, hogy voltak elődeink és hőseink", akik példaként kell, hogy álljanak előttünk - mondta.
Zsódi Viktor szerzetes, a helyi piarista gimnázium igazgatója mondott imát az áldozatokért és a túlélőkért, majd a megemlékezés zárásaként a résztvevők koszorúkat helyeztek el a Gyásztéren álló emlékműnél, Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alkotásánál. A mosonmagyaróvári képviselő-testület 1999-ben nyilvánította városi gyásznappá október 26-át.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready