2020. november 28., szombat, Stefánia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
00:27 Trudeau: jövő szeptemberig a kanadaiak több mint fele megkaphatja a koronavírus elleni védőoltást00:10 Karácsony este az egyedülállók akár két vendéget is fogadhatnak Belgiumban23:55 94 éves asszony lehetett "idegenkezűség" áldozata a borsodi Hegymegen23:42 Amikor a hóhért akasztják: a Facebook, a Twitter és a YouTube blokkolására készül Oroszország23:37 Elsőkből lesznek az utolsók: a leghevenyebb gócpontban a legjobb most a járványhelyzet Angliában23:22 Ne hagyjuk Kárpátalját!23:07 Elutasították Trump jogászainak perkeresetét a választási eredmények felülvizsgálatára Pennsylvaniában22:51 Baranyiék szobordöntési tippet térdepeltetnek BLM jeligére - de a másik progresszív betűszó sem maradhat ki22:36 Zebrán gázolt babakocsit toló nőt egy kisbusz Kecelen - az anya és a két nagyobb gyerek 8-10 métert repült22:19 EB-szóvivő: felkészül a bizottság az uniós költségvetés megvétózására21:57 Néhány olasz tartományban enyhítenek a korlátozásokon21:40 BKK: hétvégén nem járnak a villamosok a Szabadság hídon és a Kiskörúton21:26 Etióp kormánysajtó: újabb várost foglalt el a lázadóktól a hadsereg21:08 Az orosz külügy tiltakozott Washingtonnál a keddi hajós incidens miatt20:51 Három hete lejtmenetben a járvány Spanyolországban
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

A mosonmagyaróvári sortűz áldozataira emlékeztek

A honvédelmi miniszter szerint fontos feladat megtanítani a fiataloknak, hogy mit jelent a haza iránti elkötelezettség. Benkő Tibor hétfőn, kora este beszélt erről Mosonmagyaróváron, a 64 évvel ezelőtti sortűz áldozataira emlékezve.
"A mi dolgunk, hogy megtanítsuk a ma élő fiatal nemzedéknek, hogy mit jelent a haza, a haza iránti elkötelezettség, a hűség és a bajtársiasság. Hiszen a haza, a nemzet mi magunk vagyunk. Olyan lesz a jövőnk és nemzetünk, amilyenné mi építjük" - hangoztatta a miniszter.
Benkő Tibor a határőrlaktanyánál - ahol 1956. október 26-án több mint százan haltak meg, amikor az épületből a fegyvertelen tüntetőkre lőttek - úgy fogalmazott, amikor a zászlónkra tűzzük, hogy a hazafias honvédelmi nevelésnek ott van a helye a közoktatásban, akkor emlékezzünk azokra az elesett hősökre és áldozatokra, akiknek "hazánk fennmaradását köszönhetjük".
Október 26-a Mosonmagyaróvár és a magyar történelem gyásznapja: megbocsáthatatlan bűn, hogy itt "magyar ember oltotta ki magyar ember életét", pedig az itt meghalt fiatalok csak élhetőbb, elnyomástól mentes, önálló Magyarországot akarva indultak el békésen demonstrálni - jelentette ki a politikus. Mint mondta, szégyenteljes, mégis felemelő, ami itt történt, hiszen a sortűz áldozatai, bár tudták, mire számíthatnak, mégis volt bennük erő, elszántság és tenni akarás, hogy elinduljanak a laktanya felé.
Benkő Tibor szerint az 1956. október 26-án történtek benne vannak a mosonmagyaróváriak mindennapjaiban, és azok, akik a járvány ellenére megjelentek a megemlékezésen, tanúbizonyságot tettek arról, hogy összefogással, közös akarattal minden legyőzhető. Megjegyezte, napjainkban sem tudni, pontosan hányan nyugszanak itt a tömegsírban, de "azért vagyunk itt, hogy mindezt ne engedjük a feledés homályába". "Idézzük fel minden évfordulón, hogy voltak elődeink és hőseink", akik példaként kell, hogy álljanak előttünk - mondta.
Zsódi Viktor szerzetes, a helyi piarista gimnázium igazgatója mondott imát az áldozatokért és a túlélőkért, majd a megemlékezés zárásaként a résztvevők koszorúkat helyeztek el a Gyásztéren álló emlékműnél, Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alkotásánál. A mosonmagyaróvári képviselő-testület 1999-ben nyilvánította városi gyásznappá október 26-át.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready