– Esztergomban hagyományosan október 26-án emlékeznek az 1956-os eseményekre, ugyanis ezen a napon történtek jelentős események a városban, tizenöt ártatlan és fegyvertelen magyar embert gyilkoltak meg tankágyú-lövedékekkel az ávós gazemberek – mondta a Magyar Jelennek Lantos János, a Mi Hazánk Mozgalom esztergomi alapszervezetének elnöke.
Ezért tehát ők is erre a napra szervezték megemlékezésüket, melyen jelen volt a párt alelnöke és országgyűlési képviselője, dr. Apáti István is.
Zoom
– A hősök példájából erőt merítve fogadjuk meg, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy ebben az országban kommunizmus soha többé ne legyen, de nem csupán annak 20. századi, vörös csillagos válfaja, hanem 21. századi, maszkírozott, neobolsevik jellegű változata sem, ha pedig ez mégis megtörténik, tudni fogjuk, hol a helyünk, a barikádokon találkozunk – jelentette ki beszédében Lantos.
Apáti kiemelte, az elmúlt 10 év mulasztásai közé tartozik többek között az is, hogy nem készültek történelmi filmek, olyanok, melyek a nemzettudatot erősítenék, véleménye szerint az 1956-os esztergomi események is bőven megérdemelnének egy alkotást.
– Bár nekünk a testi épségünket nem kell félteni egyelőre, mint 1956-ban, ennek ellenére a felelősségünk és a feladatunk semmivel sem kevesebb – emelte ki a Mi Hazánk országgyűlési képviselője. A beszédek után Apáti és Lantos megkoszorúzta a mártírok emléktábláját, illetve a megemlékezőkkel együtt elhelyezték Mindszenty bíboros szobra előtt mécseseiket is.