Újabb döntéseket hoztak a "demokrata ellenzéki szövetség" (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) pártelnökei a 2020. november 15-én tartott harmadik találkozójukon.
Zoom
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A pártelnökök rögzítették, hogy "elutasítják a Fidesz-rezsim által kezdeményezett választási szabálymódosításokat, és az Alaptörvény-módosításba bújtatott közpénz-lopást". Ugyanakkor kinyilvánították, hogy - "bármit is fogad el az önkényuralmi rendszer parlamenti többsége" - a megváltoztatott választási szabályokhoz alkalmazkodva győzelemre készülnek, "és az Alaptörvény-módosítás mögé bújtatva ellopott közpénzt visszaszerzik" - áll a közleményükben.
A folytatás:
A pártelnökök megerősítették, hogy 2022-ben kormány- és korszakváltásra készülnek, a készülő közös programban meghatározzák azokat az alapértékeket, amelyek iránytűként szolgálnak a demokrata pártok együttműködéséhez és későbbi közös cselekvéséhez. Az egyeztetési folyamatba bevonnak szakmai és civil szervezeteket, valamint szakszervezeteket.
Az előválasztásokkal kapcsolatban megállapodás született arról, hogy az előválasztások lebonyolításába bevonják a civil szervezeteket, valamint - figyelemmel a kormányzóképességre, a közösen képviselt alapértékek elfogadása esetén - az előválasztásokon civil jelöltek indulását is lehetővé teszik.
A pártelnökök kinyilvánították, hogy a felkészülési menetrend alapján a demokrata ellenzéki szövetség legkésőbb 2021. október 23-án - az előválasztások lebonyolítását követően - közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel áll a választók elé.
Aláírók: DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd
A Mi Hazánk mind a 106 egyéni választókerületben önálló jelöltet indít
A balliberális moslékkoalíció ma bejelentette, hogy a teljes ellenzék jövő év október 23-án – az előválasztások lebonyolítását követően – közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel áll a választók elé.
A valóság ezzel szemben az, hogy nem az egész ellenzék állt össze Gyurcsány Ferenc irányítása alatt, elvtelenül, hiszen a Mi Hazánk Mozgalom egyetlen valódi ellenzéki pártként, egyedül fog mind a 106 egyéni választókerületben önálló jelöltet indítani - áll a közleményükben.