Távozik az Indextől Szombathy Pál vezérigazgató-főszerkesztő és Sztankóczy András vezérigazgató-helyettes, vezető szerkesztő is – értesült a 24.hu. Kevéssel ezelőtt a hvg szintén erről írt, a lap cikke szerint egy belső konfliktus állhat a történtek mögött.
Zoom
Szombathy Pál cukikácska rózsaszínben, Sztankóczy András fehérben (fotó: Mohos Márton / 24.hu)
A hírek megjelenését követően az Indamedia Network Zrt. a Kreatívnak eljuttatott közleményben bejelentette: visszavásárolják a Magyar Fejlődésért Alapítványtól (MFA) az Index.hu Zrt. részvényeit, így a jövőben az újság az Indamedia csoport tagjaként folytatja működését. „Az Indamedia csoport igazgatósága döntött az újság visszavásárlásáról, mivel kizárólag az így megvalósuló csoportszintű integráció esetén látja biztosítottnak az Index jelenlegi pénzügyi helyzetének konszolidációját, valamint az újság zavartalan további működését” – olvasható a közleményben, amely megerősíti Szombathy és Sztankóczy távozását. A lap új, azonnali hatállyal kinevezett vezérigazgatója Starcz Ákos, a Brand & Content és a Dialogue Creatives tulajdonosa lesz, az utóbbi digitális ügynökség a múlt héten olvadt be az Indamedia csoportba.
Bodolai László, az MFA elnöke nem kívánt élni az Indamedia felajánlásával, hogy maradjon az Index.hu Zrt. igazgatósági tagja, a továbbiakban médiajogászként segíti az Indamedia csoportot.
Bő egy héttel ezelőtt Balogh Ákos Gergely főszerkesztő-helyettesi megbízatását szüntették meg az Indexnél. A Media1 akkor arról írt, a "jobboldali kötődésű" újságírónak épp a napokban járt volna le a próbaideje, így elbocsátását indokolni hivatalosan nem kellett. A 24.hu úgy tudja azonban, hogy a Szombathyval kialakuló nézetkülönbségének is szerepe volt ebben.
Szombathy és Sztankóczy az Index korábbi főszerkesztőjének elbocsátása után érkezett a laphoz. Dull Szabolcs menesztése után a szerkesztőség közleményben tudatta, hogy elfogadhatatlannak tartják a főszerkesztő kirúgását. Mint írták, évek óta két dolgot tartanak az Index független működése feltételének, hogy se a tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe ne legyen külső beavatkozás – ez utóbbi azonban a főszerkesztő eltávolításával sérült. Ezután hiába követelték Dull visszahívását, erre nem került sor, ami július végén felmondási hullámhoz vezetett, körülbelül 80 munkatárs állt fel jelentette be távozását, akiknek a részvételével később létrehozták a Telexet.
A Szombathy-féle új vezetésnek ezután új szerkesztőséget kellett felállítania, ez meg is történt, jelenleg nagyjából 65 munkatársa van a lapnak.
A változást a közleményben pénzügyi konszolidációval indokolják, ugyanakkor fontos, hogy az Indamedia csoport társtulajdonosa Vaszily Miklós, a TV2 Csoport elnöke, az Origó és a közmédia korábbi vezérigazgatója, a kormánymédia meghatározó alakja, ő áll a nemrégiben indult ultrafideszes Pesti TV mögött is.
A másik tulajdonos, Ziegler Gábor, aki a cégben az operatív vezetést látja el. Amikor Vaszily tavasszal megjelent a cégben, ő is hangsúlyozta, hogy az Index alapítványi tulajdonban van. Korábban a szerkesztőség, de Bodolai is ezt nevezte a függetlenség első számú garanciájának.
Szombathy Pál főszerkesztői pozíciójára egyelőre nem neveznek ki senkit, átmenetileg a főszerkesztő-helyetteseket kérik fel közös vezetésre a közlemény szerint. Főszerkesztő-helyettesből Balogh Ákos Gergely távozása után kettő maradt: Fekete-Szalóky Zoltán és Kitzinger Szonja.