Több pontban is módosítanák a pedofiltörvényt a kormánypártok, amiről kedden dönthet a parlament. "Civil szervezetek szerint a szólásszabadságot csorbítanák és erősítenék az előítéleteket, így hétfőre demonstrációt szerveztek" - írja az Index.
Zoom
Ezek az igazán szólásszabadság-barát rendezvények... (fotó: Instagram)
Az esti megmozdulást azért szervezték, mert a múlt hét csütörtökön, a Törvényalkotási Bizottság ülésén, kormánypárti képviselők indítványára, olyan módosításokat fogadtak el, amely a pedofil bűnözők elleni szigorúbb fellépésről szóló törvénytervezetet "tudatosan összemossa a homoszexualitással és a gyerekekkel szembeni szexuális bűncselekményekkel".
Az elképzelések szerint megtiltanák a 18 év alattiak számára a homoszexualitás és a "nemváltás" népszerűsítését, és tiltanák ezek "bemutatását" reklámokban, iskolai előadásokon is. Az oktatási intézményekből pedig kitiltanának számos olyan "civil" (értsd: LMBTPSTB-) szervezetet, amely eddig "szexuális felvilágosítást" végzett. Ilyen előadásokat csak nyilvántartásba vett személyek és szervezetek tarthatnának majd.
Zoom
Seattle-ben a legvadabb momentumos álmok is valóra válnak (fotó: Bettina Hansen / The Seattle Times)
A módosítások egyébként csapdahelyzetet jelentenek az ellenzék számára, mert ha nem támogatják elfogadását, akkor a kormányoldal könnyen rájuk sütheti a bélyeget, hogy a pedofilokat támogatják, írja a lap.
A ferde hajlamúak szervezetei úgy látják, hogy a javaslat nagyon közelít a 2013-ban elfogadott orosz "melegellenes" törvényhez, amely szerint bűncselekmény a "szexuális kisebbségeket" említő kiadványok terjesztése fiatalkorúak között.
A szervezők: Amnesty International Magyarország, Budapest Pride, Háttér Társaság, Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar Helsinki Bizottság, Prizma Közösség, Szivárványcsaládokért Alapítvány.
  • 18:00-18.30: gyülekező az Andrássy Gyula-szobornál a Kossuth téren
  • 18:30-19.30: beszédek
  • 19:30-20:00: a szervezők akciója a javaslat ellen
  • 20.00-20:30: a tüntetés vége
Frissítés: megtört a ballib egység
Eltérően reagálnak a balliberális ellenzéki pártok a keddi szavazáson az elmúlt napok egyik fontos témájára: a Jobbik például megszavazza a kormány pedofíliaellenes törvénycsomagját, a "melegellenes" módosításokkal együtt – közölte a Telexszel a párt. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ha megnyerik jövőre a választást, kivennének belőle néhány részt.
A Párbeszéd viszont nem szavazza meg a törvényjavaslatot, a DK pedig tiltakozásul nem vesz részt a keddi szavazáson. A többi ellenzéki párt még nem reagált a megkeresésre.
A Jobbik utólag kigyomlálná a kényesebb részeket
A Jobbik „mindig is azon az állásponton volt, hogy Magyarország érdeke a szexuális és pedofil jellegű bűncselekmények jelenleginél sokkal súlyosabb büntetése. Így üdvözlünk minden szigorító kezdeményezésnek ami az ilyen jellegű bűncselekményeket súlyosabban kívánja szankcionálni” – közölték, hozzátéve: egy esetleges 2022-es győzelem esetén kivennének belőle néhány „témaidegen” részt.
„Miközben érezzük az egymáshoz nem köthető témák ravasz összemosását, a Jobbik konzekvensen kiáll a véleménye mellett és a módosítást minden hibája és említett csapda ellenére megszavazza. A választások után viszont ki fogjuk venni a törvényből a témaidegen, a Fidesz által szándékosan belecsempészett inkriminált részeket. Pláne ha azokat a Fidesz a következő hónapokban – különféle csűrés-csavarással – »alkalmassá tenné«️ bármely magyar állampolgár megbélyegzésére” – írták.
A DK nem vesz részt a szavazáson
Teljesen más a DK álláspontja. Ugyanis „a Demokratikus Koalíció képviselői nem vesznek részt a Fidesz által gyűlöletkeltésre használt törvényjavaslatok miatt a keddi parlamenti szavazáson” – közölte Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese.
A DK szerint a Fidesz „olyan kiegészítésekkel látná el az eredetileg még a pedofília ellen hozandó törvényjavaslatot, amelyek semmi másról nem szólnak, mint az LMBTQ-emberek ellen uszításról, megbélyegzésről, félelemkeltésről és gyűlöletről”.
A Demokratikus Koalíció frakciója ezért tiltakozásként nem vesz részt a parlament keddi szavazásain, „a DK frakciója az összes aznapi szavazásról kivonul. Ezzel a bojkottal fejezzük ki tiltakozásunkat a Fidesz gyűlöletkeltő, kirekesztő politikája ellen, mert mi, európai magyarok nem olyan országot akarunk építeni, ahol az LMBTQ-embereket hazug politikai számításból össze akarják mosni a pedofil bűncselekmények elkövetőivel. Mi egy színes, európai, demokratikus és befogadó országot fogunk teremteni a 2022-es kormányváltás után”.
A Párbeszéd nem szavazza meg, Zuglóban fasisztáznak
A Párbeszéd egyelőre csak annyit közölt, hogy nem szavazzák meg a törvényjavaslatot. Az LMP és az MSZP egyelőre nem reagált, de a lap szerint az LMP-ben még nem alakult ki egységes álláspont, hogy szavazzanak.
Hétfő délelőtti hír, hogy Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők sem szavaznak kedden a parlamentben a pedofíliaellenes törvényjavaslatról.
A Momentum miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András később közleményben írta, hogy „bojkottálni kell az orosz mintájú melegellenes törvény szavazását”, és ő is felszólította az előválasztás miniszterelnök-jelöltjeit és pártjaikat, hogy bojkottálják a keddi parlamenti szavazást.
Zugló önkormányzata hétfőn egy szivárványzászlót tűzött ki az épületére, ezzel „Zugló vezetése támogatja a civil szervezetek hétfői demonstrációját”, mert, mint írták, „aljas, gonosz és embertelen, ahogy a kormány a legsötétebb módszerrel próbálja összemosni az LMBT+ társadalom ügyét a pedofilok által elkövetett undorító bűncselekményekkel. A kormány eljárása semmivel sem különb, mint a fasisztáké, akik folyamatos jogfosztásokkal lehetetlenítettek el embercsoportokat a magyar történelem legsötétebb időszakában.”