A Nyíregyházi Járásbíróság 2021. június 24-én 2 rendbeli közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indult eljárásban - bíróság elé állítás keretében - a fiatalkorú M.B.N. vádlottat 1 év 4 hónap - végrehajtásában 2 évre felfüggesztett - fogházbüntetésre ítélte, és elrendelte pártfogó felügyeletét.
Az ítéleti tényállás szerint a 16 éves vádlott 2021. április 24-én az esti órákban a Záhony-Nyíregyháza útvonalon közlekedő vonaton utazott testvérével ittas állapotban, menetjegy nélkül. A Nyíregyháza-Sóstóhegy vasútállomáson a jegyvizsgáló leszállította a vádlottat a szerelvényről a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. Az állomás peronján a fiatal férfi szidalmazni kezdte a jegyvizsgálót, majd több alkalommal ökölbe szorított kézzel ütött az irányába, de azok nem találták el őt. Ezután a férfi megrúgta a jegyvizsgáló lábát. A vádlottat a testvére próbálta megakadályozni cselekményében, többször felszólította őt, hogy hagyja abba tettét, de eredménytelenül. A konfliktust észlelte a vonat mozdonyvezetője is, de mikor odament a vádlotthoz, a fiatal férfi őt is trágár szavakkal illette, majd ököllel hasba ütötte.
A bántalmazás következtében mindkét sértett 8 napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett, ami miatt joghatályos magánindítványt terjesztettek elő a férfival szemben.
A bíróság 2021. április 27-én elrendelte a vádlott bűnügyi felügyeletét, ezzel eltiltotta a férfit a szórakozóhelyek, sportrendezvények és bevásárlóközpontok látogatásától, valamint kötelezte, hogy rendszeresen jelentkezzen az illetékes rendőrkapitányságon.
A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetlen előéletű és az eljárás során megbánó magatartást tanúsított. Súlyosító körülményként értékelte azonban a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát.
Az ítélet jogerős - közölte a Nyíregyházi Törvényszék.
Frissítés: íme az eredeti felvétel: