A fővárosi ingyenes antitestszint-vizsgálat első eredményei szerint a Sinopharm-vakcinával oltott 60 év felettiek mintegy 24 százalékánál nem találtak elegendő koronavírus ellen termelődő antitest - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-t.
Zoom
Illusztráció: egy férfi megkapja a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. június 15-én (fotó: MTI/Komka Péter)
A tesztelés meghirdetésekor közölték: az önkormányzat az oltóanyagok hatásosságának mértékével kapcsolatos, széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt tartja fontosnak a fővárosi idősek védettségének, a szervezetükben megjelenő antitestek szintjének megismerését.
A fővárosi önkormányzat - az arra jelentkező kerületi önkormányzatokkal együttműködésben - az elmúlt hét elejétől biztosított ingyenes lehetőséget 60 év feletti budapesti lakosok számára antitest-tesztelésre - emlékeztettek a közleményben. Mint írták, a tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény.
A tesztelés első hetének eredményei szerint a Sinopharm-vakcina esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,90 százalékos mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben. Az 1760 értékelhető vizsgálatból 1230 esetben voltak Sinopharmmal oltottak. Közülük 294 esetben nem termelődött elegendő antitest.
A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitestszinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb - közölték.
AstraZeneca oltással 90, Janssennel 4, Modernával 42 vizsgálat volt értékelhető, mindegyik esetében megfelelő antitestszintet mértek. A Pfizer-Biontech-vakcinával oltottak közül 266 értékelhető vizsgálatból kettőnél, Szputnyiknál 128-ból hétnél nem termelődött elegendő antitest.
A Főpolgármesteri Hivatal azt írta, az 1760 értékelhető vizsgálat - a résztvevők véletlenszerű kiválasztása, illetve a súlyozás hiányában - ugyan nem képvisel a 60 év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, "azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál".
A közlemény szerint a tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay tesztmódszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat.
Frissítés: az Emmi azt reagálta, hogy Soros és oltásellenesség
Az ATV híradója megkérdezte az Emmit, hogy ezek alapján tervben van-e a kínai vakcinával oltottak körében az ellenanyagszint országos vizsgálata, valamint ha meglesz a főváros tesztelésének az eredménye, egyeztetnek-e Karácsony Gergellyel.
A minisztérium válasza:
A járvány kezdete óta minden fertőzésgyanús betegnek ingyenesen biztosítja az állam nemcsak a gyorsteszteket, de a COVID-19 diagnosztikai lehetőségek közül a legdrágább PCR-tesztelést is. Eddig több mint 6 millió tesztet fizetett a kormány és mindenkinek teljesen ingyenesen biztosítja a koronavírus elleni védőoltást is.
A Fővárosi Önkormányzat Soros György támogatásával indított Covid-tesztakciója a baloldal oltásellenes kampányának, és Gyurcsány embereinek a kifizetése; hetek óta köztudott, hogy Karácsony Gergely Gyurcsányhoz közel álló baloldali vállalkozásokat fizet így ki.
Egyébként nem más, mint az amerikai hatóság (FDA) állítja közleményében, hogy a negatív ellenanyagteszt nem feltétlenül jelenti a védettség hiányát a beoltott emberekben. A világon az elsők között vagyunk akik szisztematikusan, több oldalról és a legtöbb oltóanyaggal, hosszú távon vizsgáljuk a teljes (celluláris és humorális) immunitást. Ezek az eredmények folyamatosan rendelkezésre állnak, hogy a Kormány felhasználja a szakmapolitikai intézkedések meghozatalakor. A vizsgálat összetettségére való tekintettel, a teljes kutatási anyag nyilvánosságra hozatalára azután lesz lehetőség, miután az lezárult, megfelel a tudományetikai szempontoknak és publikálták a tudományos fórumokon.