2021. szeptember 18., szombat, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:49 Latin-amerikai "EU-t" hozna létre a mexikói elnök21:20 A Híd koronavírusos elnöke pozitívan értékelte a Szövetséghez csatlakozást20:44 Megkezdődhetnek a Notre-Dame tényleges helyreállítási munkálatai20:19 Tudta, hogy a nagybetűk a hierarchia szimbólumai? Nem? Akkor ön rasszista19:40 Nagyon fáj egy hollandiai feminista szervezetnek a magzatvédők "tiltott" támogatása19:15 Jobbik-DK-frigyet bontana az MSZP-elnök Békésben18:38 Európában Bosznia-Hercegovina vezeti a halálozási statisztikát17:58 Gépkarabélynak látszó tárggyal lövöldözött egy téti férfi17:24 Orbán Viktor helyében mi nem lennénk rá büszkék, hogy nem is zárattuk be a Soros-egyetemet17:05 Romániában és Erdélyben egy nap alatt több mint ötezerrel emelkedett a fertőzöttek száma16:38 Az orosz választási bizottság elnöke szerint rendben zajlik a szavazás, egy ügynökszervezet szerint csalások történtek16:12 Járókelők tepertek le egy fiatal lányokat molesztáló "barnalábút" Nagykanizsán15:45 A zebrán gázoltak halálra egy gyalogost Martfűn15:32 Már a pénteki teszt során összeomlott a moslék informatikai rendszere15:17 Lezárásellenesek csaptak össze a rendőrökkel Melbourne-ben
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

A kormány mérlegeli a kötelező munkahelyi oltások bevezetését

A munkáltatókkal tárgyalnak arról, hogy a munkavállalás feltételének vezessék be az oltakozást, és erről egyénileg dönthessenek, de erről még nem született döntés - mondta el Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a minimálbér emelése érdekében a kormány költségvetési áldozatot is kész vállalni, azaz adócsökkentést adhat a munkáltatóknak a minimálbér-emelésért cserébe. Az is kiderült, hogy a 12 év alattiaknak adható Pfizer-oltásból az EU-beszerzésben részt vesz Magyarország, ismerteti a Portfolió.
Zoom
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Nem lesz járványügyi új korlátozás
A kormány nem fog korlátozásokat bevezetni - szögezte le Gulyás Gergely a tájékoztató elején. Az oltást továbbra is ajánlja a kormány, ez a megoldás. A számok növekedni fognak, de a kórházba kerülők száma, a lélegeztetőgépen lévőké és az elhunytaké alacsonyabb lesz.
A kormány döntött a veszélyhelyzet meghosszabbításának kezdeményezéséről, arra kérik az Országgyűlést, hogy decemberig hosszabbítsák meg a veszélyhelyzetet.
Kötelező oltás a munkahelyeken?
A kormány egyeztetett a minimálbérről a foglalkoztatottakkal és a munkáltatókkal, az oltás kötelezővé tételéről is születtek felvetések, de egyelőre még nincs döntés. Ha szigorúbb szabályokat vezetnek be az oltásokra vonatkozóan, akkor legyen-e joga a munkáltatónak elvárni a munkavállaló oltakozását? Látjuk, hogy van olyan ország, ahol ezt a gyakorlatban is már bevezette, mondta Gulyás.
Azt viszont a kormány jogosnak tartja a munkáltatók részéről, hogy a munkavállalók lehetőleg rendelkezésre álljanak, számíthassanak rájuk, és az egyik munkavállaló a másikat ne veszélyeztesse, hiszen a fertőzés és a fertőzés továbbadásának esélye is alacsonyabb oltottak esetében.
Vagyis egyértelműen arra utalhatott ezzel Gulyás Gergely, hogy a kötelezően előírt oltás lehetőségét is mérlegelik. 
12 év alattiaknak is jöhet a Pfizer
Rendelkezésre állnak az oltóanyagok, Pfizer és Moderna is érkezett, 3,3 millió Pfizer-oltás áll rendelkezésre, Janssenből 300 ezer, Szputnyikból 77 ezer, Sinopharmból több mint 2 millió adag.
A 12 év alattiaknak adható Pfizer-oltásból az EU-beszerzésben is részt vesz Magyarország.
Minimálbér
A kormány meghallgatta Varga Mihály tájékoztatását a minimálbér-tárgyalásokról, azt szeretné a kormány, ha a minimálbért január elsejétől jelentősen megemelnék, erről még tárgyalnak elsősorban a munkáltatókkal.
A szocho csökkentését kérik a munkavállalók a minimálbér emeléséért cserébe. A költségvetés számára a béremelkedés több bevételt jelent, de az adóbevétel csökkenése kiesés. Ha vállalják a munkáltatók a magasabb minimálbért és a magasabb bérminimumot, akkor a kormány is kész áldozatot vállalni.
Hitelmoratórium meghosszabbítása
A hitelmoratórium meghosszabbítására lehetőség lesz a a rászorulóknak, például akiknek jelentősen csökkent a jövedelme vagy akik gyermeket nevelnek. Mindenki, aki jogosult, dönthet arról, hogy él-e a lehetőséggel, ehhez személyesen kell jelentkezni október 31-ig a bankjuknál.
Az uniós pénzek előfinanszírozására kellett a nagy dollárkötvény-kibocsátás
A tegnapi állami dollárkötvény-kibocsátásról Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar állam finanszírozási biztonságát meg kell teremteni, az uniós források előfinanszírozását is elő kellett teremteni.
Az uniós projekteknek haladniuk kell. A kormány tárgyal a helyreállítási alapról, abban bíznak, hogy az Európai Bizottság megállapodik a kormánnyal, erre van is esély, legalább 50% - mondta Gulyás.
Az uniós pénzek folyamatosan érkeznek, a helyreállítási alapnál vannak viták.
Járványügyi stratégia
Az iskolák bezárását nem tervezik, a veszélyhelyzet meghosszabbításával azonban a jogi lehetőség megvan erre.
A kormány a járvány alatt már nem a fertőzésszám alapján hoz döntést szigorításokról, ez csak egy tényező, egyszerre sok tényezőt vizsgálnak. Most a fertőzöttek jóval kisebb aránya kerül kórházba, lélegeztetőgépre, kevesebben hunynak el.
Védettségi igazolvány
Ha a járványhelyzet indokolttá teszi, a védettségi igazolványhoz kapcsolódó kedvezmények köre bővülhet - mondta Gulyás.
Ma éjfélkor lejár a határideje az egészségügyben dolgozók kötelező oltásának, Gulyás Gergely egy részarányt látott az oltásokról, az orvosok nagyon nagy aránya és a szakápolók nagy része is beoltatta magát.
A munkáltatókkal tárgyalnak arról, hogy a munkavállalás feltételének vezessék be az oltakozást, és erről egyénileg dönthessenek, de erről még nem született döntés.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready