A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi és Célkörözés Főosztálya a Terrorelhárítási Központ műveleti egységével együtt 2021. január 26-án délután Budapesten, a Múzeum körúton egy lakóépületben elfogta "N. A. H." német állampolgárt.
"N. A. H."-t a német hatóságok azzal gyanúsítják, hogy annak a bűnszervezetnek volt a tagja, akik tonnaszámra hozták a kokaint Dél-Amerikából Németországba. A kokaint konténereket szállító hajókon csempészték be Németország területére. Nevét összefüggésbe hozták Európa eddigiekben egyik legnagyobb drogfogásával is - a német rendőrség 2021. február 12-én 16 tonna kokaint foglalt le a hamburgi kikötőben, ezzel minden idők legnagyobb európai drogfogását elkönyvelve.
"N. A H." azonban nem várta meg a büntetőjogi felelősségre vonását, hanem annak elkerülése érdekében a hatóságok elől megszökött és ismeretlen helyre távozott.
A német rendőrök ENFAST hálózaton (Célkörözési Egységek Európai Hálózata) keresztül azután keresték meg a Nemzeti Nyomozó Irodát, illetve annak szakegységét az Életvédelmi és Célkörözési Főosztályát, amikor információ merült fel arra vonatkozóan, hogy "N.A.H." hazánkban bujkál. A német kollégák kérték, hogy a magyar fejvadászok segítsenek a férfi felkutatásában és elfogásában.
A magyar célkörözési egység munkatársa alapos elemző munka segítségével a keresett férfi nyomára akadtak és sikerült lokalizálni a körözött tartózkodási helyét, így vetve véget bujkálásának.
Tekintettel arra, hogy a férfit különösen veszélyes és fegyveres személyként tartják számon a német rendőrök, ezért elfogásához a nyomozók a Terrorelhárítási Központ segítségét kérték. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek a magyar hatóságok - közölték a Police.hu-n.