Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke először szólalt meg nyilvánosan a tegnapi országgyűlési választás után. A politikus döbbenetesen fájó érzésnek nevezte a kudarcot, de hangsúlyozta: a küzdelem nem egyenlő feltételek szerint zajlott.
Az orosz–ukrán háború, a választás előtti osztogatás, valamint a hatpárti együttműködésből kiszűrődő belső ellentétek a választók jelentős részének korábbi álláspontját az utolsó másfél hónapban meghatározó módon befolyásolták, és sajnos nem a kormányváltás irányába.
Tóth Bertalan ezután arról beszélt, hogy az "egységes" ellenzék országosan nagyjából annyival kapott kevesebb szavazatot, mint ahányan 2018-ban a Jobbikra szavaztak.
A Demokratikus Koalíció és a Jobbik szorosabb együttműködésének hatására a Jobbik szavazói vélhetően a Mi Hazánkra, a Fideszre és más pártokra adták a szavazatukat, vagy távol maradtak a választástól.
A pártvezető kifejtette, hogy az élet nem áll meg, a csalódottság közös, de a jövő is az. A jövőről elmondta: az értékelés, a sorok rendezése és a tervezés következik, azt pedig nem tartja helyesnek, ha az együttműködő pártok és vezetőik egymásra mutogatnak, vagy egy emberen akarják elverni a port.
Tóth Bertalan bejelentette: országjárásba kezdenek, és az elnökség kezdeményezte a választmány kibővített ülésének összehívását április 23-ára. Videója végén azt is kiemelte: fontos az MSZP–Párbeszéd-szövetség megerősítése, amely "továbbra is meghatározó erő lesz az ellenzéki oldalon". Az MSZP társelnöke úgy látja, hogy csak egy világosan beszélő, baloldali alapokra építkező erő képes leváltani a Fideszt - írja az Index.