Reagált az ukrán külügyminisztérium Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújára. A magyar kormányfő most sem lopta be magát az ukrán politikusok szívébe – írja az Index.
„Az Oroszországgal szembeni szankciók tönkretehetik az európai gazdaságot, ha nem vizsgálják felül vagy nem törlik el őket” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában. A kormányfő szerint a háború nemcsak a frontokon zajlik, hanem az energiaellátás frontján is.
Zoom
Szerinte vannak országok, amelyek a háborús politika hívei, de ez félrecsúszott. „A legfontosabb, hogy Brüsszelben belássák, hogy tévedtek. A szankciós politika nekünk fáj jobban” – fogalmazott.
Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és most levegőért kapkod
– tette hozzá Orbán Viktor az interjúban. Szerinte Magyarország hozott olyan döntéseket, amelyekkel be tudja szerezni a szükséges energiát.
Erre Oleh Nyikolenko, ukrán külügyi szóvivő közösségi oldalán megosztott bejegyzésében reagált.
Ukrajna nem ért egyet azzal a véleménnyel, hogy az Oroszország elleni nemzetközi szankciók hatástalanok. Szeretném emlékeztetni Önöket, hogy ezeket az intézkedéseket válaszul vezették be az Oroszország által hazánk ellen indított teljes körű háborúra, amely már több tízezer ukrán életét követelte, több százezer kritikus infrastrukturális eszközt tett tönkre, és emberek millióit kényszerítette otthonaik elhagyására
– írta bejegyzésében a szóvivő. Szerinte a szankciók segítenek abban, hogy „az agresszor államot felelősségre vonják az atrocitásaiért, és gyengítik a képességét a háború folytatására”.
Nyikolenko véleménye szerint nem a szankciók sújtják az európai gazdaságot, hanem „Oroszország hibrid hadviselése”. „A Kreml gázválságot idézett elő Európában, hogy aláássa az európai országok jóindulatát” – fogalmazott.
A magyar miniszterelnök nem kérheti az Oroszország elleni szankciók feloldását akkor, amikor az orosz hadsereg hidegvérrel mészárolja az ukrán gyerekeket Vinnicjában
– érvelt a szóvivő, aki szerint fontos figyelembe venni az ukrán nép jogait, valamint az ukrán népnek az erőszakkal szembeni védelemhez fűződő jogait. „Fontos szembenézni az igazsággal: Oroszország egyedül felelős a háború kitöréséért és folytatásáért” – vélekedett. Oleh Nyikolenko kiemelte, hogy véleménye szerint csak a közös erőfeszítésekkel lehet békét teremteni Ukrajnában.
Nem most kezdte a beszólogatást: