Novák Katalin nemcsak családügyi miniszterként ellenezte Dúró Dóra szívhangtörvény-javaslatát (amely így napirendre sem kerülhetett a regnálása alatt), de annak rendeleti formája mellett sem állt ki, noha komoly társadalmi visszhangot okozott, mégsem szólalt meg.
Zoom
Ellenben elnöki beiktatása után az első írott nagyinterjúját a szélsőliberális Telexnek adta, melynek vonatkozó részét érdemes most újra elolvasni.
- Az elnökké választásakor úgy fogalmazott: „támogatni fogom azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre”. Az ellenzékből volt, aki azt szűrte le, hogy az abortuszszabályok szigorítását támogatja. Ez azt jelenti, hogy kezdeményezheti az abortusztörvény szigorítását?
- Ez nem az abortusztörvény szigorításáról szólt, nem fogok kezdeményezni abortuszra vonatkozó törvénymódosítást. Azt vallom, hogy az élet védendő érték. Ha abban bárkinek a segítségére lehetek, hogy még inkább értékeljük és védjük az emberi életet, azt örömmel megteszem.
- Aláírna olyan törvényt, amely az abortuszszabályok szigorításáról szól?
- Nincs ilyen elképzelése a kormánynak, mert minden bizonnyal tudnék róla. Nem is tartom időszerűnek, hogy módosítsák az abortusztörvényt.