A magas infláció mindenkit érint, a romló kilátások miatt pedig egészen extrém helyzetekkel szembesülhetünk: Nyugat-Európában megnőtt az élelmiszerlopások száma, így már egyes alapvető élelmiszerekre is biztonsági címkéket helyeznek. Itthon sem jó a helyzet.
Zoom
Nagy port kavart a közösségi médiában az a fotó, amin az látszik, a brit Aldi már a 3,99 fontos sajtokat is biztonsági címkékkel látja el, míg más szupermarketekben a vaj, a csokoládé és a fogkrém kapott biztonsági matricát. A megélhetési válság miatt Nyugat-Európában olyannyira megnőtt a bolti lopások száma, hogy egyes brit szupermarketekben már nemcsak az alkoholokat látják el biztonsági címkékkel, hanem egyes alapvető élelmiszereket is extra védelemmel óvnak a tolvajoktól.
Ötödével nőtt a bolti lopások száma Magyarországon
Magyarországon is egyre magasabb az infláció, és ezzel együtt megnőtt a bolti lopások száma is. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a hvg kérdéseire válaszul elmondta, legtöbbször, összesen 8396 esetben országosan az idei első tíz hónapban a hiper- és a szupermarketekből, valamint az egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekből loptak,
ez 22,52 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban.
A tolvajok emellett az ötvenezer forintot meg nem haladó lopásokat jellemzően kisboltokban, dohányboltokban, üzemanyag-töltőállomások boltjában követték el.
Kisboltokból több mint 23 százalékkal többen, összesen 908 esetben, míg dohányboltokból több mint 45 százalékkal többen (89-szer) loptak a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel szemben a benzinkutak boltjaiban elkövetett lopások száma mindössze 2 százalékkal, 414-re emelkedett.
Zoom
Megyei összehasonlításban toronymagasan Budapesten történt a legtöbb jogsértés (807) idén októberig, a fővárost Borsod-Abaúj-Zemplén megye (135), majd Pest (130) követi. Győr-Moson-Sopron megyében 116, Bács-Kiskun megyében 82 bolti lopást regisztráltak. Ezzel szemben a legkevesebbszer Vas megyében (16) loptak, de Komárom-Esztergom megyében sem sokkal rosszabb a helyzet, ahol összesen 18 jogsértést regisztráltak.
Zoom
Milyen termékeket tulajdonítottak el?
Az ORFK adatai alapján elmondható, hogy minden egyes termékkategóriába tartozó terméket többször loptak idén októberig a mobiltelefonok és kiegészítők kivételével, ezen elkövetések száma 30 százalékkal 28-ra csökkent éves összehasonlításban.
Összességében élelmiszert negyedével többen tulajdonítottak el:
ételt 27 százalékkal többen, 994 esetben, szeszes italt ötödével többen, 1296-szor, míg egyéb élelmiszert 25 százalékkal többen, 5018-szor loptak.
A hiper-, és szupermarketekből 24,20 százalékkal többen loptak élelmiszereket, 24,59 százalékkal műszaki cikkeket, míg 18,99 százalékkal ruházati cikkeket, illatszert és vegyi árut. A dohányboltokból kiugróan (120 százalékkal), és a benzinkutak shopjaiban is (43 százalékkal) megnőtt a ruházaticikk-, illatszer- és vegyiáru-lopások száma. Utóbbi kategória lopása az összes egység esetében 19,37 százalékkal nőtt.
Hasonlóan, műszaki cikkeket is ötödével többször tulajdonítottak el az összes típusú boltból, ezeket is leginkább a hiper- és szupermarketekből és egyéb vagyonőrt foglalkoztató üzletekből vitték.
Zoom
A leggyakrabban eltulajdonított termékek között előfordulnak a hús és húskészítmények (132), a tisztítószer (50), üdítőital (44), tej-, és tejtermék (42) is. Élelmiszer-alapanyagot 38-szor, míg kenyeret és péksüteményt 34-szer, kávét pedig 30 esetben loptak. A legnépszerűbb termékek mégis az illatszerek (342), a pénz (286), és az édesipari termékek (195) voltak.
Zoom
Van olyan áruházlánc, ahol a duplájára nőtt a bolti lopások száma
A hvg megkérdezte a legnagyobb magyarországi áruházláncokat is, megkeresésükre a Spar, a Tesco és a Lidl válaszolt.
Egyre kevésbé beszélhetünk egyszerű élelmiszerlopásról, a hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos megrendelésre, a tolvajok már gyakran továbbértékesítési céllal lopnak az üzletekből – mondta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője. Hozzátette, manapság már nem ritka az sem, hogy a Spar üzletekbe a nem vásárlási szándékkal érkező személyek célzottan készítenek össze „csomagokat”, és próbálják meg ellopni azokat. A legnépszerűbb termékek a tolvajok körében az égetett szeszek, az édességek, de a vegyi áru is népszerű.
A Tescónál augusztus óta körülbelül duplájára nőtt mind az elkövetések száma, mind az ellopott élelmiszerek értéke – közölte a cég sajtóosztálya. Az élelmiszerlánc üzleteiből az elkövetők leginkább italokat, sajtot, csokoládét, játékokat, ruhát, húsféléket és kozmetikai termékeket tulajdonítanak el. Mint írják, az egészen alacsony elkövetési értéktől a több százezer forintig terjed a lopott termékek értéke.
Ezzel szemben a Lidlnél azt tapasztalták, hogy érdemben nem mutatható ki összefüggés a bolti lopások és a jelenlegi gazdasági helyzet alakulása között – nyilatkozta Tőzsér Judit, a Lidl vállalati kommunikációs vezetője. Ennek ellenére a Lidl áruházaiban is védik a termékeket: termékkategóriától függően különböző áruvédelmi rendszert alkalmaznak, ezen felül pedig biztonsági személyzet felügyeli az áruházak működését, megelőzve a lopásokat.
A Tesco üzleteinek többségében is vagyonőröket alkalmaznak, és számtalan egyéb módon védik a termékeket, többek között RFID technológiát alkalmazva. A Spar üzletek fejlett vagyonvédelmi biztonsági kamerarendszerekkel rendelkeznek, így az esetek túlnyomó többségében az elkövetőkről jó minőségű kamerafelvétel készül, amely nagyban támogatja a rendőrség munkáját.