Ahogy az várható volt, az Európai Bizottság támogatta az 5,8 milliárd eurónyi magyar helyreállítási terv elfogadását, de ezzel párhuzamosan 7,5 milliárd eurónyi, azaz mintegy 3000 milliárd forintnyi felzárkóztatási forrás befagyasztására tett javaslatot. Ugyanakkor az 5,8 milliárd euró magyar számlákon való landolását sem szabad egyelőre készpénznek venni, van még ezirányú kötelezettsége a kormánynak, írja az Index.
Zoom
Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto / Getty Images
Bár az Európai Bizottság elfogadta a magyar helyreállítási tervet, 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás felfüggesztésére tett javaslatot az Európai Tanácsnak – közölte Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök.
A bizottság indoklása szerint nem elegendő a 17 vállalás magyar kormányzat általi megvalósítása. Az EB ezért fenntartotta szeptemberi javaslatát, amely szerint 7,5 milliárd eurónak megfelelő felzárkóztatási forrást kell felfüggeszteni három operatív program ( jogállamisági, a helyreállítási és a kohéziós) 65-65 százalékos arányában.
Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a brüsszeli sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a testület azzal a feltétellel tudja támogatni a magyar terv elfogadását, amennyiben Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket.
2300 milliárd forint érkezik, ha...
A helyreállítási alap támogatása 5,8 milliárd euró, mintegy 2300 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. Azonban ennek is vannak még feltételei.
A helyreállítási programnál 27, míg a felzárkóztatási pénzeknél 17, úgynevezett horizontális feltétel teljesítését várja el az Európai Bizottság a magyar kormánytól.
A helyreállítási programnál esedékes 27 vállalásból 4 vonatkozik az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésére – mondta a biztos. Az uniós testület értékelése szerint Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.
A 2300 milliárd forintnyi forrás csak azt követően landolhat a magyar számlákon, amennyiben mind a 27 feltételt teljesítette a kormány, köztük az említett négy igazságügyi reformmal.