Jelentős késéssel kezdődött, majd gyorsan véget is ért az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) rendkívüli közgyűlése. Lakatos Oszkár elnökhelyettes szerint súlyos következményei lesznek annak, hogy kénytelen volt berekeszteni az ülést, írja a Népszava.
Zoom
Lakatos Oszkár (fotók: Pavel Bogolepov / Népszava)
Agócs János, az ORÖ elnöke ezúttal sem jelent meg. Ismeretes, ő azzal bukott le, hogy 30 millió forintért árulta tisztségét: a hatóság emberei tetten érték, amikor a kenőpénz első részletét átvette egy kecskeméti csárdában. Agócs hónapokig előzetes letartóztatásban volt, miután kiengedték, szabadságra ment. Most "betegállományban van". Távollétében az elnöki teendőket Lakatos Oszkár általános elnökhelyettes látja el.
A rendkívüli közgyűlés elvileg szerda délelőtt 11 órakor kezdődött volna, de a kormánypárti – az ORÖ-ben ellenzékben lévő – Lungo Drom frakciójának tagjai még fél 12-kor is különvonultan tanácskoztak. "Nagy valószínűséggel elmarad az ülés" – jelentette be Lakatos Oszkár. Nem tévedett nagyot.
A Lungo Drom képviselői végül előkerültek ugyan, de szövetségeseikkel együtt nem szavazták meg a napirendi pontokat. Az ellentábor kisebbségbe került, Lakatos Oszkárnak nem maradt más választása, véget vetett a közgyűlésnek. Lakatos erősen kifogásolta a történteket. Közlése szerint ugyanis előzőleg írásos megállapodást kötött Csóka Jánossal, a Lungo Drom frakcióvezetőjével a napirendi pontok megszavazásáról.
Zoom
"Másfél hónapig nem fogom összehívni az ORÖ-t, pusztuljon!" – fakadt ki Lakatos Oszkár.
Csóka János a berekesztett ülés után a lap kérdésére elismerte, hogy megállapodást kötött Lakatos Oszkárral, de – tette hozzá – azzal a feltétellel, hogy azt a Lungo Drom frakciójának is jóvá kell hagynia. A frakció másképpen döntött.
A kilenc napirendi pont között szerepelt az is, hogy az elnök tiszteletdíját havi bruttó 966 ezer 250 forintra, az elnökhelyettesek juttatását pedig 579 ezer 750 forintra növelik.
Csóka János elmondta, hogy a bűncselekménnyel gyanúsított Agócs János tiszteletdíjának emelését a Lungo Drom mindenképpen elutasítja, de nem ért egyet az elnökhelyettesek fizetésének emelésével sem. A frakcióvezető nehezményezte, hogy Agócs János, valamint az ORÖ elnökhelyettesei közül ketten – Lakatos Oszkár és Varga Zoltán – a parlamenti választás előtt az ellenzék támogatására buzdítottak.
Lakatos Oszkár a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy jogszabályi kötelezettség a tiszteletdíjak emelése. A napirendi pontok elfogadása szükséges lett volna ahhoz, hogy a Belügyminisztériummal – mint irányító hatósággal – az ORÖ megállapodást kössön a parlament által jóváhagyott 2023-as költségvetés (480 millió forint) felhasználásáról. Elvileg február 15-ig lenne idő új közgyűlést összehívni, de ilyen körülmények között ennek Lakatos Oszkár nem látja értelmét. Kijelentette: mivel a közgyűlés meghiúsult, veszélybe került az ORÖ hivatali dolgozóinak fizetése, de a képviselők tiszteletdíja és költségtérítése is.