Az elmúlt években hatalmas napenergiás termelési kapacitásokat kötöttek a magyar villamosenergia-rendszerbe. Ezt sokan üdvözítőnek tartják, de a konkurencia nem jár vele jól. Az alábbi hír, ami a közelmúltról szól, ennek egyes aspektusait tárja fel.
Körülmények
A 2023 elején rendelkezésre álló adatok alapján a hálózatra kötött napelemes termelési kapacitások meghaladtak a 4 ezer megawattot, ami a paksi atomerőmű kétszerese. Korábban a MAVIR 3 ezer megawatt értékben határozta meg azt a termelési kapacitást, ami mellett a hazai villamosenergia-rendszer stabilitását még fent lehet tartani.
Ez a konkurenciára, vagyis a paksi atomerőműre, egyre rosszabb hatással van. Ennek az az oka, hogy mivel a jogszabályok szerint a napenergiát a rendszerirányítónak kötelezően át kell vennie, ezért egyre gyakrabban a paksi atomerőmű teljesítményét fogják vissza ezen ok miatt.
11 nap – 10 paksi visszaterhelés
A 2022. december 23. és 2023. január 2. közötti időszakban 10 alkalommal is visszaterhelték a Paksi Atomerőművet, a fent leírt okokból. Ezeknek a visszaterheléseknek a mértéke 50 és 225 megawatt között volt. Ez azért nagy probléma, mert a paksi atomerőmű számára minden egyes meg nem termelt kilowattóra 12 forint veszteséget okoz. Vagyis egy 50 megawattos visszaterhelés egy óra alatt 600 ezer forint veszteséget okoz az atomerőműnek.
A MAVIR közleménye kiemeli, hogy a problémához hozzájárult, hogy a karácsonyi időszakban a német szélerőművek termelése miatt nagy mennyiségű zöldáram kereste a helyét.
Néhány adat a magyar villamosenergia-rendszer tavalyi jellemzőiről
A 2022-es évben a magyar villamosenergia-fogyasztás nagyjából 2,5 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.
Viszont közben az import óriási mértékű maradt. A tavalyi évben az abszolút import csúcs 2022. november 23-án történt, amikor az importált villamosenergia teljesítménye 3335 MW volt. Ezzel szemben a Paksi Atomerőmű névleges teljesítménye 2000 MW körül van!
Tavaly összesen 3269 olyan negyedórás időszak volt, amikor az import részaránya meghaladta a 40 százalékot.
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Források: