Több mint 150 millió forint adósságot próbálnak meg behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai csütörtökön a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzaton – írja a hvg. A cigány bűnszervezet számláját már 2020-ban zárolták, ám azóta sem sikerült behajtani a tartozást. A NAV munkatársai március 8-án is próbáltak bejutni az önkormányzat irodájába, ám nem jártak sikerrel, zárva volt.
Zoom
A szervezet nemrég váltotta le régi elnökét, az új vezető pedig vizsgálatot ígér, de közben - "természetesen" - az államtól vár segítséget. Az FRNÖ helyzete ugyanis meglehetősen kilátástalan, három évvel ezelőtt, amikor a számlájukat zárolta az adóhivatal, az önkormányzat az éves költségvetése hússzorosával tartozott. Miközben éves támogatásuk 9 millió forint volt, 177 milliós adósságot halmoztak fel. Ráadásul mára az összes tartozásuk 220 millió forint körül van.
A 150 milliós összeget a Magyar Államkincstár próbálja behajtani. Ezt a pénzt azért kellene visszafizetnie az FRNÖ-nek, mert jogosulatlanul és szabálytalanul vette fel a támogatást egy korábban általa fenntartott szakképző iskola után. Az önkormányzat által korábban fenntartott Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskola ügyei után nyolc éve, vagyis 2015 óta nyomoz a NAV. Az eljárás azért indult, mert a kisebbségi szervezet által átvett iskola több tízmilliós tartozását nem törlesztették. Vizsgálatok pedig alapján pedig kiderült, hogy az iskolában több olyan diák után felvették a támogatást, akik csak papíron voltak az iskola tanulói.
A fantomiskolaként is emlegetett intézmény 2018-ban zárt be, a FRNÖ elnökét pedig idén mondatták le, Csóka János március 7-tel hagyta el elnöki pozícióját. Utódja Abházi József, aki azt mondta a lapnak: "hullanak ki a csontvázak a szekrényből, miközben az önkormányzat fizetésképtelen és csődhelyzetben van." Közölte, a hivatalos átadás-átvétel még azóta sem történt meg közte és az elődje között, de elkötelezett abban, hogy kivizsgálja az ügyet.
A NAV azt írta az újság megkeresésére, hogy az üggyel "kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ".
Egy másik "érdekes" ügy: senki nem fizet tagdíjat a Lungo Dromban, amelynek kizárólag "egyéb bevételei" vannak
Bár senki sem fizetett tagdíjat, mégis volt pénze a Lungo Dromnak, mivel "egyéb bevételek" címén közel félmilliárd folyt be öt év alatt a szervezethez – írja a Népszava.
A lap emlékeztet: a fideszes Farkas Flórián szervezete, a Lungo Drom éveken át nem adott le pénzügyi beszámolót, ám a közelmúltban pótolta a mulasztást. A nemrég nyilvánosságra hozott beszámolókból pedig az derült ki, hogy a szervezet 2017 és 2021 között csaknem 500 millió forinthoz jutott.
Évente ez átlagosan 100 millió forintot jelent, de az összegek jelentősen szórnak és erősen csökkenő tendenciát jeleznek.
2017-ben még 250 millió folyt be a Lungo Dromhoz, 2018-ban 105 millió, 2019-ben nem egészen 88 millió, 2020-ban alig több mint 31 millió, 2021-ben már csak 20 millió forint. A pénz felhasználásáról a Lungo Drom minden évben ugyanazzal a sablonmondattal számolt be, amely így kezdődik: a szövetség az alapcél szerinti tevékenysége keretében ellátta az általa képviselt népréteg érdekeinek képviseletét.
A Népszava felhívja figyelmet: nem lehet pontosan tudni, honnan jöttek a tíz- és százmilliók, mivel valamennyi tétel az "egyéb bevételek" rubrikában található.
A lap által megkérdezett Lungo Drom-politikusok szerint a szervezetnek ma is több tízezer tagja van, ehhez képest a vizsgált években a tagdíjból származó bevételeknél nulla forint szerepel. A Lungo Dromban tehát senki nem fizet egyetlen fillér tagdíjat sem.
A Népszava megpróbálta megszólaltatni Farkas Flóriánt, de ezúttal sem reagált a megkeresésre.
(24 korrigálva)