A Magyar Helsinki Bizottság közleményt adott ki arról, hogy Kőszeg Ferenc a Partizánnak adott életútinterjújában a pedofíliával kapcsolatos kérdésekre olyan válaszokat adott, melyek "szöges ellentétben állnak értékrendjével, a kiszolgáltatott helyzetben lévők érdekében végzett munkájával, belső szabályzataival".
Zoom
Fotó: Varga Jennifer / 24.hu
Mint írták, a hatalommal való visszaélés ellen küzdő jogvédők számára az interjúban megjelenő nézetek gyakorló szülőkként, oktatókként is teljesen elfogadhatatlanok. Emlékeztetnek rá, hogy Kőszeg a "Magyar" Helsinki Bizottság egyik legismertebb alapítója, volt az elnöke is, ám csaknem húsz éve nem képviseli a szervezetet, nem nyilatkozik a nevében.
A Partizán Kőszeg Ferencet, az SZDSZ egykori parlamenti képviselőjét a "demokratikus ellenzék legendás alakjaként" mutatta be, de kérdezte az öregedésről és arról is, miért beszél ellentmondásosan a pedofília határairól, miért nem tartja mereven elítélendőnek egy felnőtt és egy gyerek, egy tanár és egy diák kapcsolatát, miért próbálja relativizálni a pedofíliát.
A műsorvezető kérdésére Kőszeg Ferenc arról beszélt, hogy "az erotikával átszőtt érzelmi kapcsolatokat felnőtt és gyerek között nagyon széleskörűek, a büntetőjogi szigor csak árt a dolognak".
Azt állította, ő maga sem helyesli, de elég sok szexuális kapcsolat volt diák és tanár között, de nem lett belőle ügy, erőszak nem volt benne, ő maga is ismer olyan esetet, amikor egy fővárosi gimnázium könyvtárosának viszonya volt egy 16 éves lánnyal, aki már nagymama, és nem vette rajta észre, hogy traumatizált lenne.
Úgy vélte, "annyiféle különböző helyteleníthető kapcsolat van, hogy ő nagyon óvatos lenne ezek nyilvánosságra hozatalával".
Személyes példaként azt mondta, fia egykori iskolájában egy pedofil tanár rendszeresen kikezdett a fiúkkal, ő pedig azt javasolta a gyerekének, ne hagyja magát, de "ne menjen ebben tovább".
Ezt azzal magyarázta, hogy noha "távol áll tőle a pedofíliát bármilyen módon helyeselni" (láthatjuk, mennyire), de szerinte, ha lehet, el kell kerülni a nyilvános leleplezést, felelősségre vonást, mert "ettől inkább rosszabb lesz".
Frissítés: megsértődött és lemondott a pedofilbarát
Az SZDSZ alapítója azt írta, hogy a Magyar Helsinki Bizottság nyilatkozatának megjelenése után semmiféle személyes megbeszélésre nem tart igényt.
– Nyugdíjba menetelemkor a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységemet a bizottság alapító elnöke kitüntető címmel jutalmazta. A nyilatkozat megjelenése után erre a címre nem tartok többé igényt. Alapító elnöki címemről ezennel lemondok. A Magyar Helsinki Bizottságban végzett munkámra továbbra is jó szívvel emlékszem vissza, és a Bizottságban végzett munka során kialakult baráti kapcsolatok emlékét megőrzöm – fogalmazott Kőszeg Ferenc, aki szerint az Orbán-kormány gyermekvédelmi intézkedései "éppen úgy a szexuális másság elleni gyűlöletkampány céljait szolgálják, ahogy a migráció elleni uszításnak is az volt a célja, hogy Magyarország kibújjon a menekültek védelmének nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettsége alól".
Kőszeg a Helsinki Bizottság elhatárolódó nyilatkozatát szerencsétlen gesztusnak tartja, amelynek szelleme és stílusa a szervezettől mindig idegen volt.
„Amit a Partizán interjújában mondtam, azt lehet vitatni, bírálni, azt azonban senki sem gondolhatja, hogy a véleményem a Magyar Helsinki Bizottság álláspontját fejezi ki, hiszen a Bizottság munkájában már tizenhat éve nem veszek részt. A nyilatkozatot nem tudom másképp látni, mint alázatos és ráadásul fölösleges hajlongásnak a Fidesz-szellemiség előtt. Nyelvünk keményebb kifejezést is ismer az efféle gesztusok megnevezésére, ezt azonban nem akarom leírni. Úgy vélem, mindenki tudja, mire gondolhattam” – fogalmazott Kőszeg Ferenc.
(24 - Index nyomán)
Korábban írtuk: Dávid-csillagos vírus