A terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslat összevont vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedd este.
Előterjesztő: Magyarország elítéli a terroristákat, és az áldozatok oldalán áll
Az előterjesztők képviseletében Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta: a magyar parlamentnek feladata elítélni a Hamász Izrael elleni terrortámadását, és együttérzésüket fejezni ki azokkal, akik azt elszenvedték.
Zoom
Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll, a terrorizmus áldozatainak joguk van megvédeni magukat, és megtenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg - fogalmazott. Hangsúlyozta: a helyzet hosszútávú rendezése csak a béke lehet, ezért kiállnak a minél hamarabbi tűzszünet és a béke mellett, ahogyan az orosz-ukrán háborúban is. Nacsa Lőrinc az mondta: a veszélyek korában élünk, és látni kell azt is, hogy az elmúlt években Európa számos bevándorlót beengedett ellenőrzés nélkül, és köztük sokan a Hamász támogatói. Szerte Nyugat-Európában - Berlinben, Bécsben, Stockholmban, Londonban vagy Párizsban - a terrort éltették tüntetéseken. A bevándorlók közt ott vannak a terror hívei, akik közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek Európára és benne a magyarokra - tette hozzá mindezt az elhibázott, felelőtlen és következetlen migrációs politika egyenes következményeként értékelve. Közölte: Magyarországon nem volt terrort éltető tüntetés.
Nacsa Lőrinc fontosnak nevezte a humanitárius katasztrófa elkerülését, és szorgalmazta, hogy a hírek szerint a Hamász kezén levő 222 izraeli túsz mihamarabb érhessen haza a családjához. A magyar álláspont egyértelmű: a bevándorlással együtt érkező terrorizmustól megvédik Magyarországot, és elvárják azt, hogy az Európai Unió is támogassa ezt az álláspontot, ne migránsgettókat hozzon létre és ne migrációs paktumokról tárgyaljon - emelte ki a kereszténydemokrata politikus.
Kormány: Magyarország Izrael mellett áll
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a kormány álláspontját ismertetve jelezte: támogatják a javaslatot és teljes mértékben egyetértenek azzal, elítélik a borzasztó felháborító és tragikus terrortámadást. Magyarország Izrael mellett áll, elismeri az ország jogát az önvédelemhez, és felhívják a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy mindenki tegyen meg mindent az eszkaláció elkerülése érdekében. Jelenleg nincs államközi háború, Izrael harcol a terrorral szemben, és mindent meg kell tenni azért, hogy ne alakuljon államközi háborúvá, mert az destabilizálná a térséget. Egyre több a háború a világban, és ha a Közel-Keleten is kialakulna egy államközi konfliktus, azzal a harmadik világháború felé tennénk egy lépést - mondta, reményeit fejezve ki, hogy az Ábrahám-megállapodások eredményeit a lehető legteljesebb mértékben őrizzék meg. Megjegyezte: a humanitárius válság a migrációt is súlyosbítaná. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy 547 magyart evakuáltak Izraelből, a magyar légierő ötször repült be a konfliktuszónába.
Törvényalkotási bizottság
Vejkey Imre (KDNP) arról beszélt, mindannyian elborzadva értesültek a középkort idéző brutalitásról, ahogy a Hamasz civileket mészárolt le és hurcolt el otthonaikból. Fontos, hogy egyértelműen kinyilvánítsák, az áldozatok pártján állnak - közölte. Elismerik Izrael jogát az önvédelemre és arra, hogy minden szükséges lépést megtegyen azért, hogy ilyen még egyszer ne történhessen - tette hozzá. Jelezte azt is, a törvényalkotási bizottság keddi ülésén jóváhagyta a javaslat összegző jelentését.
Fidesz: megdöbbentő, ami történt
Illés Boglárka, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: az egész világ megdöbbent a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael és civilek ellen intézett támadásán. Megdöbbentő volt, ami történt és ahogy történt. Megdöbbentő az a középkori brutalitás, amivel a terroristák a határral szomszédos falvakban házról házra járva sem gyermekeket, sem időseket nem kímélve az elképzelhető legkegyetlenebb módszerekkel mészároltak le több száz civilt - fogalmazott. A kormánypártok frakcióvezetői által benyújtott politikai nyilatkozattal egyértelmű céljuk, hogy kinyilvánítsák: elítélik a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását és együttérzésüket fejezik ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozóikat, szeretteiket. Ilyenkor nincs helye a Nyugat részéről már oly sok esetben tapasztalt "kettős könyvelésnek", ki kell mondani, a terroristák oldalán nem állhatnak - rögzítette a fideszes politikus. Miért van az, hogy más hangok is megjelentek? Mi változott meg? - tette fel a kérdést, hozzátéve: a progresszív baloldal nemzetközi szószólói ismét tudathasadásos állapotba kerültek? Illés Boglárka kijelentette: egyértelműsíteni kívánják, Magyarország elítéli a terroristákat, és az áldozatok oldalán áll. A terrorizmus áldozatainak joguk van megvédeni magukat, és megtenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg. Egyúttal hangsúlyozzák - folytatta - , el kell kerülni, hogy a terroristák elleni háború államok közti háborúvá váljon. Kitért arra is, hogy nyugat-európai nagyvárosok utcáin és az Egyesült Államok "woke-egyetemein" egymást érik a terroristák iránti megértést sürgető, burkoltan vagy kevésbé burkoltan a terrort dicsőitő megmozdulások. Magyarországon ilyesmi elképzelhetetlen - rögzítette, aláhúzva: amíg rajtuk múlik, nem fordulhat elő, hogy valakinek a származása vagy a vallása miatt veszélyben kellene éreznie magát. Az antiszemitizmussal szemben zérótoleranciát hirdettek és ez van érvényben - jelentette ki.
DK: Izrael alapvető joga az önvédelem
Arató Gergely, a DK vezérszónoka szintén elfogadhatatlannak nevezte a terrortámadást, azokat a szörnyűségeket, amik történtek.
Zoom
Fotók: MTI/Máthé Zoltán
Együttérzését fejezte ki a terrortámadás áldozatainak, részvétet nyilvánított a hozzátartozóknak. Izrael alapvető joga és kötelessége az önvédelem, hogy megvédje saját állampolgárait - jelentette ki az ellenzéki politikus. Arató Gergely reményének adott hangot, hogy minél előbb béke lesz és nyugvópontra jut ez a régóta tartó és minden érintett népnek veszteséget okozó konfliktus. A gonosszal szembeszállni erkölcsi kötelesség, ez igaz Izraelben és Ukrajnában egyaránt - fogalmazott. Megjegyezte: a Fidesz-KDNP ebben az ügyben sem az együttműködés lehetőségét kereste. Szóvá tette az előtte felszólaló kormánypárti képviselő - többek között a baloldalra vonatkozó - kijelentéseit és azt kérdezte, miért kell ez, mit segít ez a terrortámadást áldozatain, hogyan segíti a Hamász elleni fellépést? Szavai szerint ez nem más, mint az olcsó politikai haszonszerzés forgatókönyve. Kitért arra is, hogy két módosító indítványt nyújtottak be a politikai nyilatkozathoz, de mindkettőt leszavazták a kormánypártok. Kifejtette: azt szerették volna rögzíteni a nyilatkozatban, hogy a Hamász terrorszervezet. Feltette a kérdést a kormánypártoknak, hogy mitől félnek, miért nem merik ezt kimondani? Szóvá tette továbbá azt is, hogy a kormányoldal most is megtalálta a lehetőséget arra, hogy "brüsszelezzen".
KDNP: Izraelnek joga van az önvédelemhez, de el kell kerülni a konfliktus kiszélesedését
Hollik István, a KDNP vezérszónoka Arató Gergely kritikájára reagálva jelezte, a kormány ebben az ügyben valóban pártokon átívelő együttműködésre törekedett. Jelezte: ha az hiányzik az ellenzéki képviselőnek, hogy nem került bele a nyilatkozatba a Hamász terrorszervezetként való megnevezése, ő kimondja, hogy a Hamász terrorszervezet. Lényegtelennek nevezte, hogy a nyilatkozat az Európai Unió Tanácsának korábbi közös álláspontjára hivatkozik a terrorszervezettekkel kapcsolatban vagy konkrétan beleírja a nyilatkozatba, hogy terrorszervezetnek tartja a Hamászt. Szerinte ha az ellenzéknek valóban fontos ez az ügy, akkor emiatt nem vonják meg támogatásukat a javaslattól. Ugyanakkor meglátása szerint a pártok között abban nincs vita, hogy ami október 7-én történt, az a világtörténelem egyik fekete napja, és a Magyar Országgyűlés kötelessége ezt a bestiális terrorcselekményt egyértelműen elutasítani és kiállni Izrael önvédelemhez való joga mellett. Ez a politikai nyilatkozat erről szól - szögezte le. Kitért arra is: a kiállás azért is fontos, mert bár Nyugat-Európában számos kormány kiáll a terrorral szemben, ugyanakkor a brutális terrortámadás után több nyugat-európai városban a terrort éltető tüntetéseket szerveztek. Hollik István hangsúlyozta azt is, Izraelnek joga van az önvédelemhez, azt viszont el kell kerülni, hogy ez a konfliktus államközi háborúvá szélesedjen. Ha ez megtörténik, annak tragikus következményei lehetnek Európában is, tekintve, hogy nagyon sok terrorveszélyt jelentő bevándorló érkezett az elmúlt években Európába ellenőrzés nélkül.
A Jobbik egyetért a nyilatkozat főbb pontjaival
Brenner Koloman, a Jobbik vezérszónoka jelezte, pártja támogatja a politikai nyilatkozat három legfontosabb pontját. Először, hogy a Hamász "középkoriasan barbár" támadást intézett a Gázai övezetben élő nagyrészt civil lakosság ellen. Másodszor, hogy elismeri Izrael jogát a jogos önvédelemre. Harmadszor egyetért a nyilatkozat migrációra vonatkozó részével. Emlékeztetett: a déli határkerítés a Jobbik politikai közösségének javaslata volt, és továbbra is fenntartják, hogy a déli határvidék alapvető védelméhez állandó, megfelelően kiképzett és felszerelt határőrségre van szükség. Azzal is egyetértenek - tette hozzá, hogy elfogadhatatlanok a Hamászt éltető tüntetések Nyugat-Európa egyes városaiban. Brenner Koloman kiemelte: a bevándorlás kérdésében eltér a véleményük a jelenlegi fideszes kormány konkrét cselekvéseitől, hiszen a jelenlegi kormány félmillió ázsiai "migránsmunkást" akar Magyarországra telepíteni, és ez meglátása szerint veszélyes folyamatot indíthat el. A politikus megjegyezte azt is, ha az előterjesztőknek valóban a pártokon átívelő konszenzus lett volna a célja, akkor a parlamenti frakciók között egyeztetett és egységes szövegű politikai nyilatkozatot kellett volna benyújtaniuk.
MSZP: az emberi életnél, a szabadságnál nincsen drágább
Hiller István (MSZP) helyesnek nevezte, hogy az Országgyűlés politikai határozatban fejezi ki az álláspontját. Számos olyan alkalom van, amikor a képviselők vitatkoznak, de van, amiben egyet kell érteni, az emberi életnél, a szabadságnál nincsen drágább, egy ország szuverenitását pedig minden nemzetnek védenie kell - mondta. A képviselő kiemelte, hogy a szöveg elismeri Izrael állam önvédelemhez való jogát, valamint kimondja, hogy terrortámadás történt és megnevezi a támadót, a Hamászt. Az ellenzéki képviselő leszögezte, hogy ilyen helyzetben egy másik országért, egy megtámadottért ki kell állni, "nekünk most az a dolgunk, hogy kiálljunk Izrael mellett". Arra is felhívta a figyelmet, hogy Izraelnek több százezer, a magyar kultúrát ismerő, a magyar nyelvet beszélő, származását Magyarországról levezető állampolgára van. A kiállás Izrael és az ott élő, Magyarországról származó vagy "magyar zsidók" mellett a magyar politika kötelessége - foglalta össze véleményét. Ezt követően Oláh Lajos levezető elnök lezárta a vitát.
Kormánypártokon túli többség
Az előterjesztők nevében felszólaló Nacsa Lőrinc (KDNP) megköszönte mindenkinek, aki elítélte a terrortámadást és kiállt Izrael mellett. A politikus fontosnak nevezte, hogy a nyilatkozatot a kormánypártokon túli többséggel fogadják el. A képviselő hozzátette, hogy a nyilatkozat elfogadásával egyértelmű, határozott és szilárd véleményt tudnak küldeni a világnak arról, hogy a magyar parlament mit gondol erről az ügyről. Nacsa Lőrinc sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Mi Hazánk, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP nem szólalt fel a vitában. A politikus nagyon fontosnak nevezte, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon, ne váljon államközivé, a megtámadottak, az áldozatok pedig érezzék az Országgyűlés szolidaritását.
Frissítés: nagykoalíciós összefogással leszavazták a Mi Hazánk mindhárom módosító javaslatát
Béke és semlegesség helyett az Izrael melletti egyoldalú kiállás a fontos az Országgyűlésnek, írja Novák Előd.
Frissítés: az izraeli helytartó jelenlétében fogadták el a nyilatkozatot
Politikai nyilatkozatban ítélte el az Országgyűlés a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, és együttérzését fejezte ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket. A kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslatot 168 igen, két nem szavazattal (Novák Előd és Hadházy Ákos - a szerk.) és négy tartózkodás (Apáti István, Dócs Dávid, Dúró Dóra, Szabadi István) mellett fogadta el a parlament.
A dokumentum leszögezi, hogy Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll, valamint elismeri Izrael jogát az önvédelemre.
A nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek Európa biztonságára az ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek, akik között ott vannak a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai is. Ez a "felelőtlen és elhibázott" migrációs politika egyenes következménye.
Az Országgyűlés azt is deklarálta: Magyarország fizikai és jogi határzárral védi határait az illegális bevándorlással szemben, távol tartva a migrációval együtt járó terrorista veszélyt és garantálva a magyar állampolgárok biztonságát, és elvárja, hogy az Európai Unió minden eszközzel támogassa ezt álláspontot.
A határozathozatalnál jelen volt Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete.
(MTI nyomán)