Több késszúrással megölték Bagdy Emőke fiát az Egyesült Államokban, tudta meg a Blikk. A pszichológus a lapnak megerősítette a hírt, hogy teológus fia az áldozat, akit szerinte tőrbe csaltak, és nem igaz a tettes állítása, amely szerint önvédelemből szúrta meg többször a mélyen hívő, 53 éves Császár Zsoltot.
Az arizonai helyi sajtóban futótűzként terjedt a hír, hogy 2023. október 21-én Phoenixben halálra késeltek egy 53 éves férfit, Császár Zsoltot. Bagdy Emőke megerősítette a lapnak, hogy az áldozat a fia.
– Igaz a hír, megölték a fiamat. Megsemmisültem, felfoghatatlan a számomra – nyilatkozta a klinikai szakpszichológus.
Az amerikai lapok az elkövető, a 18 éves Yaaliyah Ezekiel Jackson vallomását is idézik, amelyben azt állítja, hogy a nővére lakásán tartózkodott Zsolt, és egy összeszólalkozás és dulakodás után, önvédelemből szúrta meg többször az áldozatát.
Zoom
Fotó: County Sheriff
Bagdy Emőke szerint azonban ez nem igaz. „A lányom, Zsolt ikertestvére és a vejem kint van Arizonában, még nagy erőkkel zajlik a nyomozás. Az amerikai jogok szerint az áldozat hozzátartozói minden dokumentumot, hanganyagot megismerhetnek (...) Ezért biztos forrásból mondhatom, semmi nem igaz abból, amit a sajtó leírt” – mondta a Blikknek.
Bagdy Emőke elmondása szerint a fiát, aki teológus volt, egy rendezvényre hívták, de tőrbe csalták. „Szándékközösségben, többek által nyereségvágyból elkövetett rablógyilkosság volt. A bűntényt egyelőre a 18 éves, 2 méter magas, kisportolt Jackson vállalta magára, de más vitte el az autót, a mobiltelefont stb.
Nem ismerte a fiam a támadókat, és még csak nem is védekezett, mert nem számított semmi rosszra.
– Jóindulatú, embereknek segítő, mélyen hívő ember volt. Vékony, 170 cm-es, jóságos kis ember – nyilatkozta a lapnak a pszichológus, és kérte a jóérzésű embereket, hogy ne zaklassák a családját a jövőben médiahírekkel és felesleges levelekkel.
Bagdy Emőke annyit tudott még meg, hogy Jackson nem először ölt embert, és két hete volt próbaidőn szabadlábon.
Jackson 2 hete volt próbaidőn szabadlábon, egy reintegrációs program keretében. Egész gyermekkorát intézetekben és fiatalkorúak börtönében töltötte, így nyilván a tettestársai is, akik között nagykorú (21 év feletti) értelmi szerző is volt. Jaksont elfogták és a társai védelmében hamis vallomást tett, hiszen fiatalkorú és kevesebb vesztenivalója lehet. Hirtelen felindulásra való hivatkozását el sem fogadták, hiszen úgynevezett secondary murderrel vádolják, azaz nem indulat-bűncselekménnyel. Nem először ölt embert, és súlyos indulatkezelési zavarai vannak.
Frissítés: "fenyegetve érezte magát" a kis termetű teológus által, ezért szurkálta halálra henteskéssel
A bírósági nyilvántartás szerint Yaaliyah Ezekiel Jackson még 15 éves sem volt, amikor már súlyos testi sértés kísérlete miatt a hatóságok látókörébe került, Császár Zsolt halálakor pedig éppen a próbaidejét töltötte.
Az amerikai sajtó október 24-én adott hírt arról, hogy Arizona állam fővárosában, Phoenixben meggyilkoltak egy Császár Zsolt nevű férfit, akiről kiderült, hogy Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus fia. Az 53 éves teológus Las Vegasban élt a feleségével, ikertestvére, Császár-Nagy Noémi két éve arról beszélt, hogy Császár a hajléktalanok és betegek gyámolítója volt.
A bűncselekményről beszámoló helyi lapok közül volt olyan, amelyik betekintett a bírósági iratokba is. Ezek szerint október 21-én reggel Yaaliyah Ezekiel Jackson lánytestvére felhívta 18 éves fivérét, hogy megkérdezze, megengedné-e ismerősének, Császárnak, hogy néhány napot az Arizona állam fővárosának, Phoenixnek a déli részén található társasház egyik lakásában töltsön. A két férfi korábban sosem találkozott, és a lakást a lánytestvér bérelte, aki aztán azt kiadta albérletbe Yaaliyah-nak.
A bírósági iratok szerint meglehetősen gyorsan zajlottak le az események. Jackson beengedte a lakásba az idősebb férfit, aki bement a fürdőszobába és lezuhanyzott. Jackson ezt követően azt kérte a férfitól, hogy pakolja el a dolgait a fürdőből, Császár azt válaszolta, hogy várjon egy kicsit, majd szóváltás alakult ki közöttük – írja a Fox 10.
Jackson azt mondta a nyomozóknak, hogy Császár többször meglökte, Jackson pedig visszalökte a lakás konyhájába. Jackson ekkor előkapott egy konyhakést a késtartóból, és „az áldozat megijesztése céljából a késsel fejbe vágta az áldozatot” – olvasható az iratokban.
A nyomozók szerint a gyanúsított jelezte, hogy fenyegetve érezte magát az áldozat részéről, mert az áldozat „belemászott az arcomba”, és úgy érezte, hogy meg kell védenie magát, mert Császár nem hagyta békén. A bírósági dokumentumok ugyanakkor megjegyzik, Jackson elismerte, hogy nem látott fegyvert Császárnál, és hogy az áldozat jóval kisebb termetű volt, mint Jackson. A hivatalos adatok szerint a gyanúsított 193 centi magas és 105 kilós, míg Császár alig 170 centi és 90 kiló volt.
Vallomása szerint Jackson a konyhában háromszor szúrta meg az áldozatot, de a dulakodás közben átmentek a hálószobába, és ott még kétszer-háromszor megszúrta. Ezután hívta a nővérét, majd a rendőrséget, akik arra kérték, hogy maradjon a lakásban, a gyanúsított pedig így is tett. A helyszínre érkezve a mentők bementek a lakásba, és a hálószobában megtalálták Császárt, akit a helyszínen halottnak nyilvánítottak. A rendőrök Császár testén egy henteskést találtak, azt bizonyítékként lefoglalták.
Jacksont jelenleg a Maricopa megyei börtönben tartják fogva, 1 millió dolláros óvadék fejében és emberöléssel (second degree murder) vádolják. Az ügyben az első ülést október 27-én pénteken tartják, úgynevezett „státuszértekezletet” (status conference), amelyen a szembenálló felek (a vád képviselője és a védelem) találkoznak a bíróval, és büntetőügy esetében bizonyítékokat cserélhetnek, de akár egy vádalkuról is egyeztethetnek. Az előzetes meghallgatás október 31-én kedden lesz.
Visszaeső bűnöző
Fiatal kora ellenére nem ez az első alkalom, hogy Jacksonnak meggyűlt a baja a hatóságokkal. A hivatalos nyilvántartás szerint 2020-ban súlyos testi sértés elkövetésének kísérlete és tényleges elkövetése miatt is indult ellene eljárás. 2021 őszén pedig vallási célra használt hely megrongálása miatt emeltek ellene vádat, amit aztán ejtettek, mert cserébe bűnösnek vallotta magát börtönépület megrongálásában.
Ekkor bekerült az Arizona államban működő JTOP (Juvenile Transfer Offender Program) nevű programba, amelynek célja egy helyi ügyvédi iroda jellemzése szerint, hogy „további támogatást nyújtson a nagy kockázatú, fiatalkorú bűnelkövetőknek a felnőtt próbaidő alatt”. A programban résztvevők iskolába járnak, dolgoznak, és betartják az előírásokat, például hogy nem fogyasztanak tudatmódosító szereket. A kliensek akár 6 hónapon belül elvégezhetik a JTOP-t, és átkerülhetnek normál próbaidőre, ha pedig leérettségiznek, a bíróság akár az ítélethozatalkor elrendelt fennmaradt közérdekű munkát vagy a halasztott szabadságvesztést is eltörölheti.
Jackson azonban a 17. születésnapja előtt két hónappal, 2022 júniusában újabb bűncselekményben vallotta bűnösnek magát: súlyos testi sértés javítóintézeti alkalmazott ellen. Az emiatt kiszabott próbaidőt töltötte most.
(Index - Fox10 - 24 nyomán)