A készpénzhasználat alkotmányos védelmét kezdeményezte a Mi Hazánk egy ma benyújtott Alaptörvény-módosításban, Szlovákia és Ausztria alkotmánymódosítását követve. Alapvető szabadságjognak tekintjük a készpénzes fizetést, ezért az annak betiltását célzó kormányzati és jegybanki lépéseknek gátat szabnánk. Támogatjuk a digitális fizetési lehetőségeket, de csak mint opciót - mondta el mai sajtótájékoztatóján Novák Előd, a párt országgyűlési képviselője és alelnöke.
Zoom
Toroczkai László áprilisi felszólalására válaszul Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár beismerte: „valóban cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása”. Pedig ez a kormányprogramban nem szerepelt, választási programjuk pedig nem is volt. Ez így semmiképp sem korrekt. A készpénzhasználat alkotmányos jog kellene legyen a Mi Hazánk Mozgalom szerint - mutatott rá Novák.
Hozzátette: a készpénz már többször felmerült betiltásával újabb "összeesküvés-elmélet" válhat valóra, jelenleg Kína, az USA és az Európai Központi Bank foglalkozik leginkább az új világrendnek ezzel a fejlesztésével, a digitális pénzzel. A Covid-diktatúra alatt már tettek lépéseket a totális megfigyelés felé, most pedig a még szabadságjognak tekinthető készpénzhasználat betiltásával egy gombnyomással el is vehetnék a pénzét bárkinek.
Egyre elterjedtebb jelenség Magyarországon is, hogy nem lehetséges készpénzben fizetni. Pl. árukiadására létesített automatáknál, fesztiválokon, sportrendezvényeken is egyre gyakoribb ez. A postabezárásokkal az időseket is kényszerítik a bankkártyahasználat felé, és sok helyen pl. tömegközlekedési jegyet sem lehet már vásárolni készpénzért, így büntetés is várhat a bankkártyával nem rendelkezőkre.
Szakács Árpád már többször felhívta a figyelmet, hogy a készpénz az emberi szabadság utolsó bástyája. Egyes helyeken olyan súlyosan elterjedt a digitális fizetési mód kizárólagossága, hogy a bankkártya nélküli ember már szinte nem tekinthető a társadalom teljes jogú tagjának. Már csak néhány lépésre vagyunk attól, hogy pl. a kijárási korlátozást ötvözzék a lakóhely néhány km-es körzetén túl való fizetési tilalommal, vagy hogy ne vásárolhassunk akárhova vonatjegyet. Mindezek a veszélyek a készpénz megvédése esetén nem állnak fenn - szögezte le.
A készpénz két további előnye az alkalmazhatósága áramkimaradás vagy számítógépes támadás esetén. A korrupció visszaszorítása álságos érv, hiszen az igazán komoly visszaélések nem forintban, hanem dollárban vagy euróban folyhatnának ezután is a politikusbűnözők legnagyobb örömére, ahogy a törvényesített formájú gazdasági bűnözésnek is számtalan formáját látjuk, közbeszerzési eljárások keretében is - sorolta.
Szlovákiában már alkotmányba foglalták a készpénzfizetés jogát, és Ausztriában is folyamatban van, a Mi Hazánk szerint Magyarországon is lépni kéne. A párt szerint legfeljebb az elinflálódott ötforintosok kivezetése fogadható el, amit egyúttal szorgamazunk, miután az 5 forintos érme a saját anyagköltségét sem éri meg, sőt színesfémhulladékként kilóra többet ér, mint fizetőeszközként. Az MNB 15 éve vonta be a forgalomból az 1 és 2 forintos érméket, akkor ez a nemzetgazdasági szinten 3-4 milliárd forintos megtakarítást eredményezett. Az EU-ben rekordnak számító magyar inflációs mutatók miatt sajnos indokolt az 5 forintosok kivezetése is.