Újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökének szombaton, a kormánypárt 30., tisztújító kongresszusán, Budapesten.
Zoom
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktort 1190 szavazattal választották meg a küldöttek pártelnöknek. Egyedüli jelölt volt.
A kongresszus alelnöknek újraválasztotta Kubatov Gábort (1158 szavazat) Németh Szilárdot (1121 szavazat), Kósa Lajost (1145 szavazat), és Gál Kingát (1150 szavazat).
Orbán Viktor 1993-2000 között, illetve 2003 óta megszakítás nélkül a Fidesz elnöke, legutóbb két éve, a 2021 novemberében tartott tisztújító kongresszuson választották újra pártelnöknek.
"Nem lehet büntetlenül árulni a hazát"
Nem lehet pénzért büntetlenül árulni a hazát, ezért meg kell alkotni Magyarország szuverenitásvédelmi szabályait - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke, a párt tisztújító kongresszusán mondott beszédében szombaton, Budapesten.
Orbán Viktor azt mondta: nem léphetnek túl azon a bizonyított, s már a baloldal által is bevallott tényen, hogy külföldi államok, szervezetek, maga Brüsszel is pénzt adott a baloldalnak a Fidesz-KDNP legyőzésére. Úgy fogalmazott: a külföldiek "kilóra akarták megvenni" a leendő magyar kormányt, s vele az országot.
"Pénzért büntetlenül lehet árulni a hazát?" - tette fel a kérdést a miniszterelnök, hozzátéve: nyilvánvaló, hogy ez nem maradhat így. Ezt meg kell oldanunk, elvárjuk a parlamenti képviselőinktől, hogy alkossák meg Magyarország szuverenitásvédelmi szabályait, föl, egészen az alkotmányig - jelentette ki.
Nem akar migránsgettót
A brüsszeli Európa-modell káoszhoz vezet - jelentette ki Orbán.
A kormányfő kifejtette: egyre kevesebben dolgoznak és egyre többen akarnak megélni munka nélkül, "mert arrafelé a jólétet nem a munka, hanem az állam akarja garantálni". A közrend eltűnőfélben van, a migráció következményei arrafelé már kezelhetetlenek - mondta.
Kiemelte: "az adóssághegy csak nő és nő", a befektetők pedig Európából Amerikába és Ázsiába viszik a pénzüket, de a brüsszeli bürokraták kereskedés és kapcsolatépítés helyett bezárkóznának. A világ összgazdasági teljesítményéhez Európa 1990-ben még 23 százalékkal járult hozzá, ma pedig 15 százalékkal - tette hozzá.
Hangsúlyozta: erre nem lehet igent, csak nemet mondani. "Nem akarunk Sorosék adósrabszolgái, nem akarunk bandaháborúk övezete és migránsgettók világa lenni, nem akarjuk, hogy Európa és benne Magyarország skanzen vagy rezervátum legyen, amelyet ugyan érdemes meglátogatni, de amelynek csak múltja van, jövője már nincs" - fogalmazott Orbán Viktor.
"A mi kormányunk nindzsakormány"
A mi kormányunk nindzsakormány, "mi úgy tervezzük, hogy a bevetés után nem mi, hanem az ellenség marad a földön, mi pedig éppen és egészségesen visszatérünk a bázisra" - mondta Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke a párt tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten.
A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormánynak bátornak és akcióképesnek kell lennie, nem szabad visszariadnia a váratlan húzásoktól sem, és tudnia kell, hogy az ellenfél túlerejével szemben csak fegyelmezett akciók és pontos műveletek hozhatnak sikert. Kifejtette: az első akció a nemzeti konzultáció lesz, "megkérdezzük és begyűjtjük az emberek véleményét".
A második akció az európai választás lesz, "Brüsszelben áttörést kell elérnünk, a gyurcsányistákat pedig vissza kell vernünk".
A harmadik akció az önkormányzati választás - sorolta.
Mindkét választást, az európai és az önkormányzati választást is meg kell nyernünk - jelentette ki Orbán Viktor.
Frissítés: "erősek, gazdagok és zöldek leszünk"
A magyar gazdaság jövője most dől el, mert most dől el, hol alakulnak ki Európa zöldipari központjai. Ehhez méretes beruházásokra, nagy magánberuházásokra van szükség - mondta Orbán.
A kormányfő kiemelte: a magyar zöldpolitika nem ideológiai és nem pártalapon áll. "A kormány álláspontja: zöld energia igen, zöld ideológia nem" - fogalmazott.
Kifejtette, két dolgot kell tennünk: zöld energiát termelni és aztán tárolni. Hozzátette: a sikeresek és a többiek közötti választóvonal a megtermelt energia tárolása lesz.
Elmondta, hogy a magyarok egy új világgazdasági korszak technológiai éllovasai lehetnek, 150 éve nem nyílt meg előttük ilyen lehetőség. Minden feltétel adott a sikerhez, csak bátor és felkészült országvezetésre, helyi és országos vezetőkre van szükségünk - jegyezte meg.
"Magyarországot a legmodernebb keleti és nyugati technológia találkozóhelyévé tesszük" - hangsúlyozta.
Hozzátette: az ország ma ezért egyszerre bajnoka az összekapcsolódásnak, a zöldenergiának és az új ipari technológiáknak.
Ez a stratégia húzza felfelé a magyar gazdaságot a következő 15-20 évben, ezért lesz továbbra is mindenkinek munkája, erre kapcsolódnak rá a szakmunkás iskolák és az egyetemek.
"Erősek, gazdagok és zöldek leszünk, és az ellenfeleink is, de ők az irigységtől" - közölte.
A "zéró migráció" azt jelenti, hogy akit beengedünk (pl. vendégmunkások százezrei), az jöhet
A magyaroknak van egy saját európai ellenmodelljük: ez zéró migrációt, munkaalapú gazdaságot, teljes foglalkoztatottságot, erős családokat, alacsony adókat és észszerű zöld átalakulást jelent - mondta Orbán Viktor.
A miniszterelnök hangsúlyozta: az önvédelem és az ellenállás sok nemet mondat Magyarországgal, mégsem akarnak az "állandóan nyafogó és siránkozó Mister No vagy Herr Nein" szerepébe beleszorulni.
A mi erőnket, reményünket, önbecsülésünket éppen az táplálja, hogy nekünk, magyaroknak, van egy saját tervünk, van egy európai ellenmodellünk - tette hozzá.
A magyar modell látható, és mert folyamatosan támadják, egyre ismertebbé is válik, és egyre többen irigylik, még ha hivatalosan az ellenkezőjét kell is mondaniuk - hangsúlyozta. Hozzátette: a franciák, a németek, az olaszok, az osztrákok a "fél életüket odaadnák", ha újra "migránsmentes hazájuk" lehetne. "Nálunk zéró migráció, ide csak az jöhet be, akit beengedünk. Magyarország ma Európa legbiztonságosabb országa, ami a terrort támogató a nyugati utcai zavargások fényében még inkább nyilvánvaló" - jelentette ki.
A magyar modellt úgy jellemezte: munkaalapú gazdaság, teljes foglalkoztatottság, erős családok, nemzetegyesítés, csökkenő adósság, alacsony adók, "rajokban érkező befektetések", kereskedés és együttműködés a világ minden országával, és észszerű zöld átalakulás, a legmodernebb technológiák meghonosítása Magyarországon.
(MTI nyomán)