Január elsejétől 41,3 forintos drágulásra lehet számítani a benzinkutakon – derült ki a NAV oldalán látható legfrissebb jövedékiadó-módosításokból, amit a Portfólió szúrt ki.
Amennyiben a Brent típusú olaj hordónkénti ára 50 dollárnál olcsóbb lesz, úgy a benzinnél 157,55, míg a gázolajnál 152,9 forint lesz a jövedéki adó. Ha 50 dollár felett lesz a hordónkénti ár, akkor a benzinnél 152,55, a gázolajnál 149,9 forint lesz az adó mértéke.
Az áfával együtt összesen 41,3 forintos drágulásra lehet számítani.
Korábban arról szóltak a hírek, hogy januártól 700 forint feletti üzemanyagárak jöhetnek Magyarországon. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója már egy hónapja emlékeztetett arra, hogy biztosan emelkednek az üzemanyagárak a várható jövedékiadó-emelés miatt.
Ez egy uniós előírás, mindenképp megtörténik, ennek eljött az ideje – mondta Hernádi Zsolt, aki korábban már felhívta a 41 forintos drágulásra a figyelmet. Jelenleg a benzin literéért 120 forintot, a gázolaj literéért pedig 110,35 forintot kell fizetni Magyarországon jövedéki adó címén, ez az aktuális, 381 körüli forintárfolyam mellett a benzin esetében csak 0,314, a gázolajnál pedig 0,289 eurót jelent. Ahogy arra a gazdasági szakportál is felhívta a figyelmet, ez előbb vagy utóbb tényleg eljárást vont volna maga után.
(Index)