A bronz érdemkeresztet a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatója 2016-ban Novák Katalin jelenlegi tanácsadója, Balog Zoltán akkori miniszter javaslatára kapta meg. Az igazgató jogerős büntetése ellenére még mindig viselheti állami kitüntetését. Az ügyben az LMP társelnöke a kormányhoz fordult - írja az RTL.
Több ezren gyűltek össze szombat este Novák Katalin hivatala előtt, amiért a köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének. A férfi pedofil főnökét próbálta menteni, aki éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A tüntetésen voltak olyanok is, akik maguk is áldozatai pedofil bűncselekménynek.
Azért jöttem, mert én is voltam már áldozata hasonló támadásnak, szerintem elfogadhatatlan, ami jelenleg történik. Mondjon le Novák Katalin
– mondta a Híradónak az egyik tüntető. Végül ez meg is történt szombat délután.
Pető Attilát 13 éves korában molesztálta egy pap, az egyik bicskei áldozat, Pop Mert Julián üzenetét olvasta fel a tüntetőknek. „Mérhetetlen nagy hála van bennünk, amiért egy emberként kiálltok az igazság és az áldozatok oldalán, bízunk benne, és hisszük, hogy a ti kiállásotokkal az áldozatok élete jobbra fordul, és erőt ad mindazoknak, akiknek segítségre van szükségük egy ilyen szörnyű helyzetben. Hála és köszönet nektek, és nem utolsó sorban: Novák Katalin mondjon le!” – hangzott el a tüntetésen.
A bicskei gyermekotthon pedofília miatt 2019-ben elítélt volt igazgatóját négy évvel korábban a főváros Bárczy István-díjjal tüntette ki. Ezt a kitüntetést 2019-ben, a frissen megválasztott Karácsony Gergely kezdeményezésére a fővárosi önkormányzat visszavonta. Az igazgató 2016-ban is kapott egy kitüntetést: Balog Zoltán akkori emberierőforrás-miniszter javaslatára a magyar bronz érdemkereszt polgári tagozatát. Nem sokkal azelőtt, hogy az RTL Házon Kívül című műsora nyilvánosságra hozta, mi történt a bicskei otthonban. (Már 2011-ben is folyt eljárás, de az megszüntették - a szerk.)
A jogerős büntetés ellenére az igazgató az állami elismerésnek még mindig a birtokosa. Az ugyanis a jelenlegi szabályok szerint nem visszavonható. A pedofil igazgató kitüntetését kezdeményező Balog Zoltán korábbi miniszter, jelenlegi református püspök, Novák Katalin tanácsadó testületének tagja mostanáig nem szólalt meg az ügyben.