Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP a kegyelmi botrány után lemondó Novák Katalin köztársasági elnök helyére – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatóján.
Zoom
"Soha nem érdekelte a politika", így remélik, vele már nem lesz bajuk...
Sulyok Tamás 1980-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán szerzett jogi diplomát. A Csongrád Megyei Bíróságon bírósági fogalmazóként kezdte pályafutását, jogi szakvizsgájának abszolválása után 1991-ig jogtanácsosként dolgozott, alkotmánybírónak választásáig ügyvédként tevékenykedett.
2000-től 2014-ig osztrák tiszteletbeli konzulként dolgozott, 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, 2015 áprilisától a testület elnökhelyettese. Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.
Sulyok Tamás 2021-ben adott interjút az Indexnek, melyben úgy fogalmazott: "a politikai kritikával nem tudok mit kezdeni, soha életemben nem érdekelt a politika".
Frissítés: így reagált Toroczkai:
2. frissítés: Sulyok Tamás közleménye:
Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni.
A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom.
Gyorsan letudják a váltást
Péntek reggelre soron kívüli házbizottsági ülést rántott össze Kocsis Máté, és lehet, hogy már a jövő hét második felében egy rendkívüli ülésen, vagy a március 4-i rendes parlamenti ülésnapon megválaszthatják a kormánypártok államfőjelöltjét, Sulyok Tamás alkotmánybírósági elnököt, írja a hvg.
A szerdai rendes után péntekre is összehívott a Fidesz nevében Kocsis Máté frakcióvezető egy rendkívüli házbizottsági ülést – ez a testület dönt az Országgyűlés munkarendjéről. A soron kívüli, reggel 9 órás ülést Kocsis “Magyarország köztársasági elnöke megválasztásának napirendre vétele érdekében” kezdeményezte a házelnöknek küldött csütörtöki levelében.