A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy grúz férfi ellen, aki 35 embert akart kicsempészni Magyarországról, majd autós ámokfutást rendezett, ami végül egy budapesti balesettel ért véget. Az ügyészség fegyházbüntetést és kiutasítást indítványozott vele szemben.
Zoom
A vádirat szerint 2022 decemberében a férfi arra vállalkozott, hogy pénzért, a megbízója által biztosított kisteherautóval több jogellenes határátlépőt fog elszállítani Magyarországról. A gépkocsit – amelynek szellőztetés nélküli raktere nem volt alkalmas arra, hogy biztonságosan utazzanak benne – ismeretlenül maradt személy bérelte ki Varsóban.
Zoom
A vádlott egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül kapta az utasításokat, amelyeknek megfelelően a kisbusszal 2022. december 27-én, a magyar-szerb államhatár közelébe, Domaszék környékére ment. Ott a gépkocsiba 35 fő – 20 szír és 15 marokkói állampolgár – szállt be, akik korábban más embercsempészek által biztosított létrákon másztak át a határzáron.
A grúz férfi az M5 autópályán Budapest irányába indult azért, hogy a kapott utasításnak megfelelően a raktérben tartózkodó személyeket Ausztriába szállítsa. A rendőrség az autópálya újhartyáni felhajtója közelében követte járművet, és megpróbálta megállítani. A vádlott azonban a hang- és fényjelzést figyelmen kívül hagyva nagy sebességgel tovább haladt az M0-s autóúton – az M1 autópályán – az 1 számú főúton keresztül Budakeszi, majd Budapest irányába. A férfi menekülése során többször áthajtott a piroson, majd több - a forgalomban szabályosan közlekedő - járműre szándékosan rákormányozta a kisbuszt. A sofőr ezután az I. kerületi Attila úton szándékosan nekihajtott egy rendőrautónak, majd az ütközés miatt meghibásodott gépkocsiból kiugrott, és elfutott, azonban a járőrök elfogták.
Az elkövető összesen 11, anyagi kárral járó közlekedési balesetet okozott.
A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a férfit bűnszervezetben, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja a Budai Központi Kerületi Bíróság előtt. A kerületi ügyészség a vádiratban fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, valamint annak megállapítását, hogy a büntetésből kizárt a feltételes szabadságra bocsátás, valamint azt, hogy őt a bíróság majd határozott időre utasítsa ki Magyarországról.
A vádlott letartóztatásban van, ügyében májusban várható az előkészítő ülés megtartása. A hivatalos személy elleni erőszak bűntette, a közúti veszélyeztetés bűntette és a rongálások miatt az eljárást – hatásköri szabályokra figyelemmel – a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytatja - közölték honlapjukon.