Megszünteti az "antifa-ügy" elsőrendű vádlottjának letartóztatását 16 millió forint óvadék ellenében a Fővárosi Ítélőtábla szerdai végzésével, és elrendeli bűnügyi felügyeletét - tudatta a bíróság honlapján közleményben.
Zoom
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az ügyben a Fővárosi Főügyészség vádirata alapján folyik büntetőeljárás a Fővárosi Törvényszéken az elsőrendű vádlott - mint bűnszervezetben elkövető - ellen testi sértés kísérlete miatt.
A vádemelést követően a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla az elsőrendű vádlott 2023. február 14-én elrendelt letartóztatását az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig szökés, elrejtőzés veszélye miatt fenntartotta. A védő a letartóztatás megszüntetését és többek között bűnügyi felügyeletet, illetve 16 millió forintos óvadék megállapítását indítványozta.
A Fővárosi Törvényszék ezeket a védői indítványokat elutasította, a vádlott és védője azonban fellebbezett. A védő arra hivatkozott, hogy időközben védence személyi körülményeiben és az ügyet érintően is jelentős változások következtek be. A vádlott személyi körülményei mindkét országban rendezettek, Budapesten is van tartózkodási helye. Továbbá a vádirat szerint nincs adat arra, hogy bármelyik cselekményben központi szerepet játszott volna, vagy közvetlenül sérülést okozott volna.
A fellebbezést a Fővárosi Ítélőtábla szerdai végzésében alaposnak találta.
A tábla szerint bár a szökés, elrejtőzés veszélye továbbra is megállapítható a vádbeli súlyos bűncselekmények bűnszervezetben történt elkövetése, kiemelkedően erőszakos, útonálló jellege, továbbá a vádlott magyarországi kötődésének hiánya miatt, a védő azonban alappal mutatott rá, hogy a vádlott személyi körülményei tisztázottak, rendezettek. Továbbá a büntetőeljárás során aktív, együttműködő magatartást tanúsított. A tábla szerint a vádbeli cselekményből, valamint a magyarországi kötődése hiányából adódó szökés, elrejtőzés veszélye kiküszöbölhető az ingatlanra korlátozott, a vádlott mozgását nyomon követő technikai eszközzel és óvadékkal együtt elrendelt bűnügyi felügyelettel.
Mindezek alapján a tábla szerdán meghozott végzésével az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva a védő enyhébb kényszerintézkedés iránti indítványának helyt adott, a vádlott letartóztatását 16 millió forint óvadék letétele esetére megszüntette és elrendelte a lakóhelyre korlátozott bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig.
A vádlott a bűnügyi felügyelet helyéül kijelölt budapesti ingatlant csak a bíróság külön engedélyével hagyhatja el, a magatartási szabályok megtartását pedig a vádlott mozgását nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni.
A tábla határozata végleges. Az óvadékot három hónapon belül a vádlott és védője teheti le, a vádlott szabadítására csak ezt követően kerülhet sor - közölték a bíróság honlapján.
Frissítés: taps Rómában, a "jobboldali" Salvini is elégedett
Elégedettségét fejezte ki a Magyarországon fogva tartott Ilaria Salis házi őrizetbe való helyezésének hírére Carlo Nordio igazságügyi miniszter a római parlament alsóházában, ahol témaként szerepelt az antifa aktivista ügye, és jelölése az európai parlamenti választáson szerdán.
Carlo Nordio éppen képviselőházi interpellációkra válaszolt, amikor megérkezett a hír, hogy a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette a szélsőbaloldali támadók ügye elsőrendű vádlottjának letartóztatását.
Az olasz igazságügyminiszter elégedettségének adott hangot. A hírt a római parlament képviselői tapssal fogadták.
A jogász Carlo Nordio értelmezése szerint a házi őrizetet Ilaria Salisnak egyelőre Magyarországon kell töltenie, áthelyezése Olaszországba nem automatikus. Olaszországba abban az esetben térhetne vissza büntetése letöltésére, ha nem előzetes letartóztatásról, hanem ítéletről lenne szó.
Antonio Tajani külügyminiszter szintén a képviselőházban úgy nyilatkozott, a római kormány a nő házi őrizetbe való helyezését akarta elérni. "Amíg nem ítélik el, hiszek abban, hogy bizonyítani tudja ártatlanságát, és minél előbb visszatérhet Olaszországba" - hangoztatta Antonio Tajani. Úgy vélte, hogy
Ilaria Salis házi őrizetbe helyezése a római kormány és a budapesti olasz nagykövetség munkájának eredménye, melyek csendben dolgoztak, propaganda, dobpergetés nélkül, ahogy minden hasonló helyzetben levő olasz állampolgár esetében tesszük.
Antonio Tajani hozzátette, hogy Ilaria Salis esetleges olaszországi házi őrizetét az ügyvédeknek kell kérelmezniük a magyar bíróságtól.
A nő apja, Roberto Salis örömét fejezte ki a TG1 közszolgálati televízió híradónak szerda este, hangoztatva, hogy Ilariával szemben "kétségkívül politikai per zajlik, éppen ezért erős politikai választ kellett adni az elviselhetetlen helyzetre". Arra utalt, hogy lánya listavezető jelöltként indul a júniusi európai parlamenti választásokon a Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége (AVS) színeiben.
Roberto Salis elmondta, hogy lánya helyett járja Olaszországot kampánykörúton, és "jó visszajelzéseket" kap, ami miatt optimista lányának az Európai Parlamentbe való bejutásával kapcsolatban.
Hangsúlyozta, hogy az óvadékhoz szükséges 16 millió forint egy részét, ami valamivel több mint negyvenezer eurónak felel meg, önerőből, másik részét felajánlásokkal fedezik. Az apa azt mondta, minél gyorsabban fizetni akarnak, hogy Ilaria Salis "akár már órákon belül" elhagyhassa a börtönt. A La7 kereskedelmi televízió-csatorna esti műsorában hozzátette, hogy következő lépésben azt akarják elérni, hogy a nő a házi őrizetet Olaszországban tölthesse. Úgy vélte, ha lányát júniusban megválasztják, akkor már a házi őrizetre sem lesz szükség, mivel az Európai Parlament képviselőjeként mentelmi jogot élvezhet.
Az AVS képviselője Marco Grimaldi képviselőházi felszólalásában kijelentette: nem a római kormány, hanem az AVS érdeme, hogy közel egy év után sikerült elérni a házi őrizet engedélyezését. Ilaria Salisnak "joga van az igazságos bírósági eljáráshoz, és mostanáig a vele szemben tanúsított bánásmóddal és a bilincsekkel Magyarország megtagadta azt" - mondta Marco Grimaldi.
A baloldali politikus úgy vélte, hogy miközben a római jobboldali kormány "csendet kért, (a baloldal) még nagyobb zajjal válaszolt: bebizonyosodott, hogy nem szabad csendben maradni, és nem fogunk megállni, amíg Ilaria Salis nem tér haza Olaszországba".
Matteo Salvini, a Liga vezetője egy választási kampányeseményen kommentálta a Salis-ügyet. Megelégedését fejezte ki a házi őrizet engedélyezésért, de fenntartásait fejezte ki amiatt, hogy a baloldal a súlyos erőszak elkövetésével vádolt nővel akarja Olaszországot képviseltetni Európában.
(MTI nyomán)