Tiszabő fideszes vezetése próbálta megakadályozni, hogy a június 9-i önkormányzati választásra nyilvántartásba vegyék Novák Csaba független polgármesterjelöltet, az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló Mága Zoltán hegedűművész öccsét – tudta meg a 24.hu.
Zoom
Fotó: Orbán Fb-oldala
Novák nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottság annak ellenére utasította el, hogy az induláshoz szükséges negyven érvényes ajánlást leadta. A választási bizottság arra hivatkozott, hogy egy névtelen levél érkezett a testülethez, melyhez több orvosi igazolást is mellékeltek; a bizottság a levélben leírt „súlyos állításokra” tekintettel elutasította a polgármesterjelölt nyilvántartásba vételét.
A történtek miatt Novák Csaba – akit a névváltoztatása előtt Mága Csabának hívtak – a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Választási Bizottságnál fellebbezett, mely neki adott igazat, és nyilvántartásba vette. A határozat alapján a jelöltséghez szükséges feltételek teljesítése esetén a választási bizottságnak nincs lehetősége egyéb körülmények értékelésére, a jelöltet nyilvántartásba kell venni.
Zoom
Szeretet és Kalasnyikov, hit és rakétakilövő (fotó: Novák Csaba Fb-oldala)
Ezután a község fideszes polgármestere, Bruna László kezdeményezett felülvizsgálati eljárást a Kúria előtt, amiben Novák nyilvántartásba vételének visszautasítását kérte. A helyi választási bizottság egy névtelen levélhez csatolt orvosi iratok alapján utasította el Novák indulásának jóváhagyását, és a kormánypárti polgármester is a polgármesterjelölt egészségi állapotával indokolt. Bruna úgy érvelt a Kúria előtt:
az érintett mentális egészségügyi állapota a belátási képességének dokumentált korlátozottsága miatt nem teszi lehetővé, hogy nyilvántartásba vegyék. 
A beadvány szerint, amennyiben Novák büntethetőségét korlátozták az ellene folyó büntetőeljárások során a kóros elmeállapotára hivatkozva, úgy ez akadálya a nyilvántartásba vételének.
Novák szerint viszont a felülvizsgálati kérelem abszurd módon feltételezésen alapul, egészségügyi adatai különleges adatnak minősülnek, melyek indokolatlan felhasználása, illetve megszerzése már önmagában jogszabálysértő, emellett passzív és aktív választójoggal is rendelkezik, és a bíróság nem korlátozta a cselekvőképességét, illetve büntetőbíróság soha nem alkalmazott vele szemben kényszergyógykezelést vagy az elmeállapotot érintő enyhítést.
A Kúria végül érdemi vizsgálat nélkül elutasította a fideszes polgármester kérelmét, mivel a csatolt meghatalmazásból nem derült ki, hogy azt a Fidesz-KDNP (mint kérelmező) képviseletére jogosult személy adta. Így véglegessé vált, hogy Novák Csaba polgármesterjelöltként indulhat az önkormányzati választáson.
A 24.hu megkereste Bruna Lászlót, aki azt közölte, ő nem kompetens az ügyben, noha ügyvédje elismerte a lapnak, hogy a polgármestertől kapta a meghatalmazást a kúriai eljárásra. Bruna jelezte, az idén már nem indul a választáson, az ügyben pedig keressék Bíró Zoltán alpolgármestert, aki a Fidesz jelöltje a polgármesteri posztra. Így is tettek. Azonban tőle sem kaptak érdemi tájékoztatást, mint mondta, annyit hallott, hogy valaki kifogással élt, de nem látott róla dokumentumot. Bár szembesítették vele, hogy párttársa kezdeményezte az eljárást, erre csak annyit mondott: „Nem, nem hiszem, mi is csak hallottuk.”
Zoom
Bruna László (fotó: a tiszabői önkormányzat Fb-oldala)
Rákérdeztek az alpolgármesternél, ő is problémásnak tartja-e Novák Csaba jelöltségét, mire azt közölte, neki is voltak dolgai, ő is „volt a törvény előtt”. Elmondta, együtt voltak érintettek az úgynevezett szocpolos csalássorozatban Bruna László polgármesterrel. Bruna azt állította, felmentették az ügyben, Bíró pedig azt, hogy őt próbára bocsátották.
Az ügyben másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tájékoztatásából kiderült, hogy 2018 novemberében Bruna Lászlót jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, Bíró Zoltánt pedig egy év öt hónap börtönbüntetésre, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. A próbaidő során Bíró pártfogói felügyelet alatt állt. Mindez azért érdekes, mert 2019 októberében mindketten mandátumot nyertek a választáson,
Bruna polgármester, Bíró pedig – még a pártfogói felügyelet alatt – önkormányzati képviselő, majd alpolgármester lett a Fidesz színeiben.
Novák Csaba helyett jogi képviselője válaszolt a lap kérdéseire. Borbély Zoltán megerősítette, valaki valódi dokumentumokat juttatott el a helyi választási bizottságnak, több mint tíz évvel ezelőtti kezelőlapokat, amelyek különösen védett személyes adatok, és amelyekhez a kérelmező legálisan nem férhetett volna hozzá. A Novák elleni bejelentésről szólva közölte, hogy egy géppel írott névtelen levélről van szó, az iratokat Törökszentmiklóson adták fel, a névtelen levél írója pedig Téglást jelölte meg illetőségeként. Hozzátette, az iratok nem tartalmaznak olyat, hogy Novák belátási képessége korlátozott lenne. A „mentális egészségügyi állapot” kifejezés pedig, csakúgy, mint az elsőfokú határozatban szereplő „súlyos állítások”, jogilag értelmezhetetlenek és valótlanok is – mondta.
A jogász azt is jelezte, hogy feljelentést tettek a Jász-Nagykun- Szolnok megyei főügyészségen különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés, hivatali visszaélés és választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.
A teljes képhez tartozik, hogy a Szolnoki Törvényszék tájékoztatása alapján Novák Csabát hatodrendű vádlottként 2014-ben jogerősen két év, végrehajtásban öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt. A vádiratról a Velvet számolt be 2011-ben. E szerint Novák egy illegális fegyverügyletben vett részt, melynek során komoly fegyverarzenált foglaltak le a hatóságok, a többi közt AK 47-es (Kalasnyikov) gépkarabélyt és három rakétakilövőt. Bár védője akkor arról beszélt, hogy ügyfele akaratán kívül keveredett egy kusza fegyverbeszerzési ügyletbe, Novák Csabát elmarasztalta a bíróság, igaz, a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól mentesült...
Frissítés: ismeretlen tettes ellen nyomoznak
A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tiszabőn – értesült a 24.
Az eljárást a június 9-ei önkormányzati választáson induló Novák Csaba független polgármesterjelölt kezdeményezte. A feljelentést Novák (korábban Mága) Csaba ügyvédje, Borbély Zoltán tette azután, hogy egy névtelen bejelentő elküldte a polgármesterjelölt orvosi iratait a választási bizottságnak, majd a fideszes polgármester is Novák mentális állapotára hivatkozva próbálta volna meggátolni indulását az önkormányzati választáson.
Az ügyvéd megerősítette, valaki valódi dokumentumokat juttatott el a helyi választási bizottságnak, több mint tíz évvel ezelőtti kezelőlapokat, amelyek különösen védett személyes adatok, és amelyekhez a kérelmező legálisan nem férhetett volna hozzá. Ezeket az iratokat arra használták volna fel, hogy ellehetetlenítsék Novák indulását a választáson.