Jövő csütörtökön, május 30-án este tartja az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató a június 9-i európai parlamenti választást megelőző élő televíziós választási vitaműsorát az EP-listavezetők számára, melyet Németh Balázs és Novák Katalin volt kommunikációs igazgatója, Volf-Nagy Tünde fog levezényelni. A vitáról újabb részletek derültek ki az MTVA listavezetőkhöz eljuttatott leveléből, melyet Molnár Csaba DK-alelnök Facebookon meg is osztott a nyilvánossággal. Mint írta: a vitát élő adásban közvetíti a köztévé. Alább olvashatók a részletek.
Zoom
Az EP-választás szavazólapjainak jóváhagyott mintái (fotó: MTI/Kovács Attila)
A vita helyszíne, időpontja és időtartama
A vitára május 30-án este nyolckor a Várkert Bazárban kerül sor, amelyet az M1 közszolgálati csatorna élő adásban, nagyjából 100 perces időtartamban sugároz. A műsor címe: „EP-választás 2024 – listavezetők vitája”.
A vita szabályai
A vita élő adásban, nézők nélkül zajlik. A vita moderált, vitavezetők: Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs. A vitán részt vevő személy telefont nem vihet be magával az élő adás helyszínére. A megszólalását segítendő jegyzet, papír, toll, tablet a felvétel helyszínére bevihető, azonban jelezzük, hogy online kapcsolatot az adás helyszínén nem tudunk biztosítani! Tilos bármilyen transzparens vagy egyéb adást megzavaró eszköz bevitele a stúdióba. Az élő adás helyszínén a résztvevők számának megfeleltetve 11 pulpitus lesz elhelyezve félkör alakban, minden egyes pulpitus mögött, magas üléssel rendelkező „bárszék”-et helyeznek – tekintettel a vita időtartamára. Amennyiben a listát állított és a vitára meghívott szervezet képviselője nem vesz részt a vitán, úgy a szervezete emblémájával/logójával ellátott pulpitusa üresen marad az élő adás helyszínén.
A vita menete
Egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában. A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra. A felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet. Az egyes hozzászólások esetén a fennmaradó idő más hozzászólásra nem vihető át. Amennyiben a megszólaló a rendelkezésére álló időkeretet felhasználta, úgy az EP-ben alkalmazott eljárásrendhez igazodva a megszólaló hangját lekeverik, a szót elveszik a beszélőtől.
A vitán részt vevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező.
A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal helyet a felvétel helyszínén: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz-KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Mi Hazánk.
A vita szerkezete
A vita során négy különböző témában nyílik a jelölő szervezeteknek lehetőségük álláspontjuk kifejtésére. A témák kiválasztásánál az Európai Parlament megbízásából végzett Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményeit vették alapul.  Az Eurobarometer kutatás többek között azt is vizsgálta, hogy az EU-s polgárok szerint mely témákkal kellene kiemelten foglalkozni az EP-választás kampányában.
Az eredményeket figyelembe véve a közmédia vitájában négy aktuális, az európaiak szerint az Európai Unió legfontosabb témáiban ismertethetik programjukat a listát állító szervezetek, melyek a következők:
  • az Európai Unió védelme és biztonsága;
  • migráció/menekültügy;
  • mezőgazdaság és/vagy
  • demokrácia és jogállam (a harmadik témakörben e két téma közül választhat a megszólaló).
Első megszólalási kör: minden egyes delegáltnak 1 perc idő áll rendelkezésére, hogy bemutassa önmagát, vagy jelölő szervezetét. A vitatémák sorrendje: az Európai Unió védelme és biztonsága, migráció/menekültügy, mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ismertesse a programját. A harmadik kör lefolytatását követően, a vita zárásaként valamennyi listavezető számára lehetőség nyílik 1 percben reflektálni a korábban elhangzottakra. A vitavezető a vitát bezárja. A vita bezárásakor külön értékelést a vitavezetők nem tartanak.
Egyéb
A megszólaló amennyiben a rendelkezésére álló időt nem használja ki, azt nem viheti át a következő témára.
Amennyiben bárki a vita szabályozott menetétől eltérne, abban az esetben a vitavezetők a vitából a szabályszegőt kizárják.
Az élő adás helyszínén kizárólag a vitában szereplő listavezetők, vitavezetők és az adás lebonyolításához szükséges szakemberek vannak jelen.
Frissítés: Magyar Péter, akinek "igazi pártja van", a Telex Facebook-oldalán kommentálta az MTVA közlését:
8 perc…a nulla százalékos business pártoknak és a valódi pártoknak is. Vita propaganda televízió módra. Szégyellje magát Papp “Hírhamisító” Dániel, az MTVA vezetője és mindenki, akinek ehhez köze van.
(Mandiner - 24 nyomán)