Kilenc évig Mexikóban és Belize-ben bujkált a magyar igazságszolgáltatás elől Zamárdi egyik polgármesterjelöltje, akit hivatali visszaélés miatt köröztek a hatóságok. Czibula-Myers Csaba hat éve tért vissza Magyarországra, és végül felfüggesztett börtönre ítélték a Hunvald-üggyel összefüggésben. Négy éve él a Balaton-parti városban, és a 18 éve regnáló polgármestert váltaná le a júniusi önkormányzati választáson.
Zoom
Fotó: Czibula Fb-oldala
Czibula Csaba 2002 és 2006 között fideszes képviselő volt Erzsébetvárosban, illetve képviselősége előtt és után is külső tagja volt a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának. Emiatt került bajba: azok közé politikusok és vállalkozók közé tartozott, akiket korrupciós bűncselekményekkel gyanúsítottak meg a hatóságok Hunvald György akkori szocialista polgármesterrel az élen.
Amikor 2008 végén egyre-másra vették őrizetbe az erzsébetvárosi ingatlanpanama szereplőit, Czibula először a horvátországi nyaralójába, majd Közép-Amerikába menekült, Mexikóban és a szomszédos Belize-ben bujkált. Illetve nem is kellett bujkálnia, mert hiába adott ki ellene az ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot, Mexikóval és Belize-zel nincs kiadatási egyezmény, így Czibula onnan írt leveleket az ügyészségre és a bíróságra, még a pontos mexikói címét is megadta.
Zoom
A vádlottak, köztük Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, Erzsébetváros egykori polgármestere és Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő az ítéletet hallgatják a Kúrián 2014. július 1-jén (fotó: MTI / Kovács Attila)
Utána hosszú évekig csend volt körülötte, de 2017-ben újra bekerült a hírekbe, mégpedig egy másik szökevény, a Bróker Marcsiként emlegetett asszony révén. A karcagi Kun-Mediátor vezetője 2015-ben menekült el Magyarországról, mintegy ezer károsultat és 20 milliárd forintos kárt hagyva maga után a bedőlt piramisjátéka miatt. Bróker Marcsi is Belize-ben lelt menedéket, és a Blikk korabeli forrásai szerint az addigra jelentős helyismerettel rendelkező Czibula Csaba vette a szárnyai alá.
Czibula egyébként a 168 Óra cikke szerint szinte azonnal, már 2015 áprilisában jelezte a magyar hatóságoknak, hogy Bróker Marcsi Belize-be szökött, és hajlandó lenne megosztani információit a hollétéről egy vádalku keretében, azt kérve, hogy vonják vissza az ellene kibocsátott nemzetközi elfogatóparancsot. Az ügyészség nem élt Czibula ajánlatával, noha ő azt valószínűsítette, hogy az elsikkasztott milliárdokat is ott helyezte el a nő. Czibula akkor szakította meg a kapcsolatot Bróker Marcsival, amikor annak pénze fogytával ismét visszatért a régi üzletmenetéhez: csalárd módon, másokat megtévesztve próbált pénzhez jutni. Hamar lebukott, a helyi hatóságok őrizetbe vették, és 2017 elején kiadták Magyarországnak.
Czibula 2017 decemberében tért haza, őrizetbe vették, de utána kiengedték. A büntetőügyét távollétében elkülönítették Hunvaldéktól, így külön perben állt bíróság elé. Végül felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés és kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.
– Nem sikkasztottam, nem loptam, nem is voltam olyan helyzetben, pozícióban, hogy ezt megtegyem, két megbízási szerződés jogszerűtlensége miatt ítéltek el – mondta a 24.hu-nak Czibula Csaba. Vele és akkori feleségével is olyan tanácsadói szerződést kötött az önkormányzat, ami tényleges munkavégzéssel nem járt az ügyészség szerint, így ő havi 300 ezer forintot, felesége havi 140 ezer forintot tehetett zsebre 2006 és 2008 között.
Amit tettem régen, azért megkaptam a büntetésemet. Bár mindenki más is elmondhatná ezt magáról, hogy vállalja, amit csinált annak következményeivel együtt, és tiszta a lelkiismerete – mondta Czibula, aki szerint Zamárdiban ismerik a múltját.
– Ön szerint mennyi idő alatt indult hadjárat helyben, a múltamat felhozó, közel két évtizedes cikkeket küldözgetve itt a helyi embereknek? Sosem titkoltam a múltam, vállalom azt. Ha akartam volna, sem titkolhattam volna, de nem akartam. Hiszem, hogy a múltam által, abból tanulva lettem jobb ember, és kaptam egy második lehetőséget és egy csodálatos feleséget (akinek a nevét is fölvette, így lett Czibula-Myers), tőle meg négy gyermeket. Tehát aki amiatt megítél, az tegye a mérlegbe ezt is – magyarázta.
– Elég sok nehézségen mentem keresztül, ezerszer feltettem a kérdést magamnak: érdemes volt-e elmenekülnöm a hatóságok elől, jó döntés volt-e? Ha egyszerű, a helyzetre nem rálátó állampolgár lennék, azt mondanám: nem. Átlagpolgárként ugyanis el sem tudom képzelni, milyen az, amikor a hatóság «politikai» nyomozást folytat, az ügyészség abban vádol, aztán vagy megáll a vád, vagy nem, de mire az kiderül, már lehet, hogy hónapokat, éveket voltál előzetesben. Persze ettől még lehettem volna tökös férfi, aki önként, dacolva az árral, a mélybe veti magát, aztán vagy túlél, vagy nem. Sokak szerint azzal, hogy elmentem, gyáva voltam. Így, még ha a világ másik végén is, sok viszontagság után megtaláltam a másik felemet, a feleségemet, és lett négy gyermekem – fogalmazott.
A vádalkuval kapcsolatos információkat sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, csak annyit jegyzett meg Bróker Marcsival kapcsolatban, hogy „szívesen segített volna, hogy itthon a károsultak elégtétel kaphassanak”.
Elmondása szerint Zamárdiban jól beilleszkedtek a családjával, viszont nem tetszenek neki a feudális viszonyok, ezen szeretne változtatni, amit a 18 éve hivatalban lévő polgármester, Csákovics Gyula leváltásával érne el, akit a város „örökös földesurának” nevezett.
– Eszem ágában sem volt indulni, de amikor láttam, hogy senki nem meri ezt megtenni az itt élők közül, akkor léptem. Szeretnék visszaadni abból a sok jóból, amit az itt élőktől kaptam. Ha csak a reményt, már az is megéri, de ki tudja, mit hoz a jövő, lehet, többet is tudok majd értük tenni.
A június 9-i választáson végül három független polgármesterjelölt közül választhatnak a zamárdiak.