A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken döntött az önkormányzati választáson legtöbb képviselő- és polgármesterjelöltet állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló közszolgálati műsoridő felosztásáról.
A választási eljárásról szóló törvény szerint az önkormányzati választást megelőző kampányidőszakban a nyolc legtöbb képviselő- és polgármesterjelöltet állító jelölőszervezet jogosult közzétenni politikai reklámját a közszolgálati médiaszolgáltató lineáris médiaszolgáltatásaiban. A politikai reklámok közzétételére rendelkezésre álló időtartam 300 perc.
Az NVB megállapította, hogy a legtöbb jelöltet a következő jelölőszervezetek állították: Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Mi Hazánk Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Magyar Szocialista Párt, Momentum Mozgalom, LMP-Magyarország Zöld Pártja.
A nyolc jelölőszervezet egyenként 37 perc 30 másodperc időtartamban teheti közzé politikai reklámját a Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság lineáris audiovizuális és rádiós médiaszolgáltatásában.
A Magyar RTL Televízió Zrt. is vállalta, hogy a választási kampányban közzéteszi a nyolc legtöbb jelöltet állító jelölőszervezet politikai reklámját, összesen 150 percben, az RTL műsorában. Ez alapján az NVB megállapította, hogy a nyolc jelölőszervezet egyenként 18 perc 45 másodperc időtartamban jogosult politikai reklámot közzétenni a kereskedelmi csatornán.
A határozat ellen három napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához.
(MTI)