Tizenkét közvélemény-kutató intézet az EP-választás előtti legutolsó publikációja alapján elmondható, hogy nem szerepeltek rosszul a közvélemény-kutató intézetek 2024 kora nyarán. Az egyes kutatások „legvalószínűbb listás eredményét” vizsgálva megállapítható, hogy szinte mindegyikük pontosan jelezte előre a legnagyobb támogatottságú pártok támogatottságát, írja közleményében a Pártpreferencia.hu.
Fontos megjegyezni, hogy az egyes kutatások eltérő időpontban készültek, volt, amelyik még április során, és azt is, hogy egy kutatás sohasem előrejelzés, hanem az aktuális párterőviszonyok felmérése. A választási eredménnyel való összevetésük mégis elkerülhetetlen.
A bevett gyakorlat szerint az egyes pártok mért és valódi támogatásának negatív és pozitív különbségét négyzetre emelve és összeadva válik az eltérések mértéke összehasonlíthatóvá. A 2024-es EP- választások végeredményéhez a 21 Kutatóközpontnak a választásokhoz időben legközelebb készült kutatásának eredménye került a legközelebb (csak 0,8 az eltérés) és a második legkorábban, még áprilisban készült Republikon-felmérés a legtávolabb (6,6 az eltérés).
A kutatócégek képzeletbeli rangsorának második helyezettje a Závecz Research (1,4 az eltérés), a harmadik pedig az Alapjogokért Központ (1,6 az eltérés). Még további hét intézet adatainak eltérése maradt három alatt.
Zoom