Alig öt nappal az európai parlamenti választás után szabadon elhagyhatta Magyarország területét a 2023-as antifa támadások elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis. Kilenc órán át utazott szüleivel, hogy végül megkezdje a pihenést a barátai környezetében.
Zoom
Fotók: Furlan / Lapresse
A Corriere Della Serra olasz lap információi szerint hosszas ünneplésre számíthat Salis, mivel a tavalyi és az idei, immáron kerek, negyvenedik születésnapját is több napon át tartó bulizással töltheti.
„Nagyon boldog vagyok, hogy itthon lehetek, és mindenekelőtt, hogy kikerültem abból az országból, Magyarországról” – mondta az autóból kiszállva a rá várakozó újságíróknak.
A volán mögött édesapja ült, aki idáig a súlyos testi sértéssel vádolt fiatal nő szóvivőjeként volt ismert, ám úgy döntött, erről a posztjáról lemond.
Zoom
A lap hozzátette, hogy nagyon sűrű hét kezdődik Salis számára, miután találkozik az őt jelölő AVS párt két vezetőjével, és utána mielőbb szeretne Brüsszelbe menni. Azonban úgy tűnik, ez még várat magára, ugyanis Salis a közösségi oldalán osztotta meg: egy időre elvonul a médiából, hogy pihenéssel és a szeretteivel töltse az idejét. Ugyanitt megköszönte a belé vetett bizalmat, és azt ígérte, élni fog a lehetőségekkel.
Az AVS már korábban jelezte, hogy Salis jelölésével a fogvatartási körülményekre igyekeznek majd felhívni a figyelmet, egy olasz politikus azonban más témában is vár tőle előrelépést. Az eredetileg tanárként dolgozó Ilaria Salistól reméli, hogy szereplésével elintézheti az olasz pedagógusok bérének a rendezését.
Zoom
Még nem zárult le a per
Ilaria Salis mentelmi jogával a Fővárosi Törvényszéken elkezdődött büntetőper nem szűnt meg, csupán felfüggesztették az eljárást. A törvényszék közlése szerint arról határoztak, hogy a bíróság az Európai Parlament elnökéhez fordul, hogy az EP hozzon döntést a nő mentelmi jogának felfüggesztéséről, hiszen őt a magyar ügyészség két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolja, ezért büntetőeljárás folyik ellene a Fővárosi Törvényszéken.
Részletezték, hogy: „Az Európai Unió kiváltságairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyv szerint az Európai Parlament ülésszakainak ideje alatt az Európai Parlament tagjai saját államuk területén a parlamentjük tagjaira vonatkozó mentességet élvezik, a többi tagállam területén pedig mentességet élveznek mindenfajta őrizetbe vételre és bírósági eljárásra vonatkozó intézkedés alól. Az Európai Unió Bíróságának döntése szerint az immunitás már akkor megilleti a képviselőket, amikor a választási eredmények hivatalos kihirdetését követően szervezett első ülésre utaznak annak érdekében, hogy az új jogalkotó testület megtarthassa az alakuló ülését. Az Európai Unió Bírósága e döntésében azt is rögzítette, hogy azt a személyt, akinek az Európai Parlamentbe való megválasztását hivatalosan kihirdették, úgy kell tekinteni, hogy ő az unió kiváltságairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyv alkalmazásában e kihirdetéstől – e kihirdetés időpontjától – kezdve megszerezte az említett intézmény tagjának jogállását, következésképp őt megilleti a mentelmi jog.”
Ezután tértek ki arra, hogy miért kezdeményezik a mentelmi jog felfüggesztését: a hatályos jogszabályok értelmében a mentelmi joggal rendelkező személyt gyanúsítottként kihallgatni, vele szemben kényszerintézkedést alkalmazni stb. csak mentelmi jogának felfüggesztését követően lehet.
„A vádemelést követően mentelmi jog felfüggesztése iránti indítványt a bíróság terjeszthet elő, az indítvány benyújtásával egyidejűleg pedig a büntetőeljárást fel kell függeszteni. Mivel a magyar jogszabályok szerint a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés megszűnik, ha az eljárást felfüggesztették, S. I. bűnügyi felügyelete megszűnt. A végzés ellen a kézbesítéstől számított nyolc napon belül van helye fellebbezésnek” – fogalmaztak a közleményben.
(Corriere Della Serra - Index nyomán)