Sajtóinformációk szerint a kormánypártok vizsgálják a határon túli egyéni választókerületek létrehozásának lehetőségét. Gulyás Gergely azonban a mai Kormányinfón leszögezte, hogy nem lesznek ilyenek. /Bővített hír./
Az Országgyűlésnek a választójoggal kapcsolatban egyetlen feladata van, helyreállítani a választókerületi arányosságot, mondta. Hozzátette: alacsonyabb parlamentbe jutási küszöb bevezetését sem tervezik. Ugyanolyan szabályok szerint lesz a választás a jövőben is, 106 kerülettel és 93 listás hellyel.
Nem találkozott a Bese-ügy aktájával
Gulyás Gergely a Bese-ügyről elmondta, ő nem találkozott azzal az aktával, amely a sajtó szerint megfordult kormánykörökben, nem is biztos, hogy létezik ilyen.
A miniszter megjegyezte: az egyházaknak van vezetésük, ezeknek van felelősségük abban, hogy ilyen ügyek ne forduljanak elő, ha pedig előfordulnak, akkor a lehető legpéldásabban járjanak el.
"Magyar Péter általában nem mond igazat, nincsenek ilyen felméréseink"
Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy vannak-e olyan felméréseik, amelyekről Magyar Péter beszélt, és csak pár százalékos különbséget mutatnak a Fidesz, valamint a Tisza között, kijelentette: Magyar Péter általában nem mond igazat, nincsenek ilyen felméréseik.
A miniszter kifejtette, most volt egy nagymintás közvélemény-kutatás – az EP-választás – ahol a Fidesz–KDNP 45 százalékot kapott, a Tisza Párt pedig kevesebb mint harmincat. Gulyás Gergely nem tart attól, hogy a Fidesz választási győzelmét bármi veszélyeztetné, sőt kedvezőbbnek látja a helyzetet, mint 2018 óta bármikor.
Nem lesz kormányátalakítás, nincs még döntés az ezer forintos időpontfoglalási díjról
A SPAR által indított perben született ítélettel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: nem lepődtek meg rajta, ha Brüsszelen múlt volna, árstop sem lett volna. Az Európai Unió Bírósága szerint az árstop jogellenes volt, Gulyás szerint már nincs jelentősége, az volt a fontos, hogy a magyarok olcsóbban vásárolhassanak.
A kormányátalakításokkal kapcsolatban azt mondta: hírlapi kacsákkal nem foglalkozik. Bár Berlin tetszik Gulyás Gergelynek, nem lesz ott nagykövet, mint ahogy korábban híresztelték. Kormányátalakítás nincs napirenden.
Hogy kit jelöl a miniszterelnök jegybankelnöknek, egyelőre nem tudni, még nincs konkrét döntés.
Az egészségügyben felmerült ezer forintos időpontfoglalási díjról Gulyás azt mondta: nincs ilyen kormánydöntés, de szerinte kifejezetten sérelmes minden betegnek, hogy időpontot kérnek, aztán nem mennek el rá. Ha valaki úgy dönt, nem megy el, jeleznie kellene. A miniszter szerint a vizitdíjjal szemben ez visszajárna, ha valaki megjelenik az időponton.
Gulyás Gergely szerint az iparűzési adó beszedésénél nem várható változás, nem nyúl hozzá a kormány a területhez.
A kínai hitel kamatszintje titkos adat
Az egymilliárd eurós kínai hitelfelvétel kapcsán Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozott – mondta a 444-nek Gulyás. Elmondta, hogy a kamat szintjének mértékét a kínai fél kérésére titkosan kezelik, kérték a hitelezőt, hogy ezt nyilvánosságra hozhassák.
(Index - 24 nyomán)