Elengedik az előzetes letartóztatásból a Demcsák Zsuzsa és férje üzlettársaiként is ismert emberölő Koszi-klán és a Fekete Sereg bűnszövetkezetek tagjait, mivel bűnpártoló törvényeink értelmében három évnél tovább bírósági ítélet nélkül senki ellen nem alkalmazható ez a kényszerintézkedés. A vádlottakat várhatóan házi őrizetbe helyezik. A tanúk megtorlástól tartanak. A Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője, Frech Ágnes az InfoRádiónak elmondta: már többször kérték a törvény módosítását.
Várhatóan napokon belül felmentik az előzetes letartóztatásból a Koszi-klánként megismert bűnszervezet tagjait - írja a Népszabadság. A büntetőeljárásról szóló törvény egy 1998-as passzusa ugyanis kimondja, hogy bírósági ítélet nélkül senki sem tartható három évnél hosszabb előzetes letartóztatásban.
A gyanúsítottak ellen a többi mellett gyilkosság, zsarolás és pénzszállítók elleni gépfegyveres támadás miatt indult eljárás.
Hazaengedik a "fekete seregként" elhíresült, M. Róbert vezette bűnszervezet legtöbb tagját is. Gyilkosság, zsarolás, védelmi pénzek szedése és más, "maffia-bűncselekmények" sora olvasható a klán ellen benyújtott vádiratban. M. Róbert - a fővárosi éjszakában terjengő szóbeszéd szerint - néhány óra alatt akár ezer, mindenre kapható felfegyverzett alvilági alakot maga köré tudott gyűjteni (innen a szervezet neve).
Most azok, akik az eljárás keretében ellenük vallottak, megtorlástól rettegnek.
A probléma nem új keletű, vannak olyan ügyek, ahol a bírósági eljárás befejezhetetlen az adott időkereten belül, és ugyanakkor nem alkalmazható a vádlottakkal szemben a legsúlyosabb kényszerintézkedés - mondta el az InfoRádiónak a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője, Frech Ágnes.
(InfoRádió)
Kapcsolódó: