Demcsák Zsuzsa leendő kormányszóvivő férje nemcsak ismerte Sz. István cigány maffiózót, akit bûnszervezet mûködtetésével gyanúsítanak, hanem be is társult annak legtöbb vállalkozásába. Az egyik szerencsejátékokkal foglalkozó cégben pedig Demcsák férje mellett maga a kormányszóvivő-jelölt is érdekelt.

A kajmánok sem védik meg
A parlament oktatási bizottságában a gyerekek szegregációjáról szóló vitában is téma volt Demcsák Zsuzsa. A Fidesz arra volt kíváncsi: ha a kormányoldal elítéli, hogy a jászladányi szülők külön alapítványi iskolába járatnák a gyermekeiket, akkor miért nem ítéli el Demcsák egyik internetes naplóbejegyzését. Emlékezetes, a kormányszóvivő-jelölt a Bölcsikeresés kálváriája címû blogbejegyzésében hosszasan fejtegette, hogy miként válogatott az intézmények között, hogy megtalálja a legmagasabb színvonalú bölcsődét. Miután úgy érezte, megtalálta a kedvére valót, kiderült, hogy gyereke a „legroszszabb szociális helyzetû csoportba került”, ami miatt kénytelen volt mégis kivenni őt a bölcsődéből.

Révész Máriusz (Fidesz) azt mondta, hogy a leendő kormányszóvivő a szegregáció minősített esetét valósította meg, Pálinkás József (Fidesz) pedig felvetette, hogy helyes-e olyan kormányszóvivőt állítani, aki szegény gyermekek közé nem vinné a gyermekét. Sándor Klára SZDSZ-es bizottsági alelnök hangsúlyozta: ha egy kormányszóvivőt bármilyen okból, akár félreértésből adódóan a szegregáció vagy a rasszizmus vádjával lehet illetni, akkor az egy liberális párt részvételével mûködő koalíció számára nem vállalható. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke korábban lapunknak így nyilatkozott az ügygyel kapcsolatban: ő csak szépirodalmat olvas, nem pedig Demcsák Zsuzsa blogját. Horn Gábor koalíciós koordinációs államtitkár az Indexnek azt mondta: az SZDSZ nem szól bele a kormányszóvivő kiválasztásába. MSZP-s informátoraink azt jelezték, Demcsák jelölése kizárólag Gál J. Zoltán felelőssége.

Nem válaszolt a kormányszóvivői iroda tegnap lapunk azon kérdésére, hogy mikor kezdődött el és miért nem zárult még le Demcsák Zsuzsa leendő kormányszóvivő C típusú nemzetbiztonsági átvilágítása. A nemzetbiztonsági törvény szerint erre harminc nap áll az illetékes szervezetek rendelkezésre, a vizsgálati idő azonban indokolt esetben meghosszabbítható. Megírtuk, hogy a televíziós riporter férje, Kiss József maffiakörökkel hozható kapcsolatba. Volt cégtársa ugyanis jelenleg előzetes letartóztatásban van több bûncselekmény mellett egy kettős gyilkosság megrendelésének, illetve bûnszervezet vezetésének, mûködtetésének gyanúja miatt. Sz. Istvánt, a Pest megyében tevékenykedő Koszi cigányklán egyik vezetőjét, kommandósok segítségével fogták el egy éve.

Prostik, drog, védelmi pénz

Az általa irányított társaság prostituáltak futtatásával, kábítószerrel, üzemanyaggal, védelmi pénz szedésével és tartozások behajtásával, pénznyerő automaták telepítésével foglalkozott.

Az előzetes letartóztatásban lévő Sz. Istvánnak és Demcsák férjének, Kiss Józsefnek több közös érdekeltsége is volt, sőt a február végi cégadatok szerint a Fekete Dominó nevû vendéglátó-ipari vállalkozásban még ma is tulajdonosok. A két társ céginformációk szerint öszszesen öt vállalkozás ügyeit vitte közösen (ezek főként szerencsejátékkal és vendéglátással foglalkoznak), Sz. Istvánnak ezen kívül csak egy autóbontást végző bt.-je van.

A Gál J. Zoltán államtitkár által jelölt Demcsák Zsuzsa saját vállalkozása miatt is magyarázkodásra kényszerülhet, hiszen a kormányszóvivő-jelölt maga is érdekelt egy különös kapcsolatokkal és tevékenységi körrel rendelkező társaságban. Demcsák házastársával és vietnami cégtársakkal ugyanis közösen jegyez egy céget. A Solvenus Kft. fő profilja szerint szerencsejátékkal és fogadással, illetve „egyéb pihenő-szórakoztató tevékenységgel” foglalkozik. A kft.-ben Demcsák Zsuzsa és Kiss József mellett olyan személyek is megjelentek, akik a maffiagyanúba keveredett Sz. Istvánnal is üzleti kapcsolatban álltak.

Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke érdeklődésünkre elmondta: a leendő kormányszóvivő fontos, bizalmas munkakörben látja el feladatát, C típusú átvilágításának így feltétlenül ki kell terjednie a házastársára is, hiszen itt is előfordulhat kockázati tényező. – Amennyiben a Nemzetbiztonsági Hivatal jelzi, hogy alkalmazása kockázattal járhat, a miniszterelnök mégis megbízza, úgy a felelősséget Gyurcsány Ferenc magára vállalja – mondta lapunknak a politikus. Demeter Ervin, a szakbizottság fideszes tagja figyelmeztetett, hogy a törvény biztonsági kockázatnak tekint minden olyan tényezőt, amely alkalmas rá, hogy az átvilágított személy jogellenes céllal befolyásolhatóvá váljon.

Gyurcsányéknak miért volna probléma egy újabb bûnöző?

– A Demcsák Zsuzsa férjével kapcsolatos burkolt, vagy nem is annyira burkolt vádak megjelenése tudatosan felépített támadást sejtet, ezek személyes, üzleti vagy akár politikai okokra vezethetők vissza – közölte a kormányszóvivői iroda. Hangsúlyozták, április 2-ától Demcsák Zsuzsa lesz a Magyar Köztársaság kormányának szóvivője. Az iroda újfent kijelentette, hogy a C típusú átvilágítás „minden kérdésre egyértelmû, megnyugtató választ ad majd”. – Az új kormányszóvivő személye iránti fokozott érdeklődés természetes. E hírek publikálásában, a valótlan vagy pontatlan információk terjesztésében azonban jogi és erkölcsi felelőssége van a sajtó minden munkatársának – intette óvatosságra az újságírókat az Országos Sajtószolgálaton keresztül a Gál J. Zoltán államtitkár felügyelete alatt mûködő hivatal. Mindez szinte szó szerinti ismétlése annak a közlemények, amelyet a Színes Bulvár Lap március 14-i, Demcsák férjének ügyeit megszellőztető cikkére adott ki az iroda.

(MN kissé korrigálva)