Húszezernél is több embert várnak a szervezők vasárnap délután a Hősök terére az előrehozott választásokért megrendezett demonstrációra. (A HírTV-n és MNO-n a héten megjelent híradásokban ezzel szemben több százezres tömeget jósoltak ugyanezek a szervezők - a szerk.) A rendőrség is készül a rendezvényre, de az már biztos, hogy kordonok nem lesznek. A demonstráció miatt forgalomkorlátozások lesznek a Hősök tere környékén.
A parlament feloszlatásáért és az előrehozott választásokért tart nagyszabású demonstrációt vasárnap délután kettő órától a Hősök terén a Civil Összefogás Fórum. A megmozduláshoz már számos civil szervezet csatlakozott. Kelemen András, szervező a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta, hogy a rendőrségen 20 ezres létszámot jeleztek, de az eddigi érdeklődés alapján már biztos, hogy sokkal többen lesznek.
A civilek már megfogalmaztak egy 12 pontból álló petíciót, illetve egy levelet is írtak Sólyom László köztársasági elnöknek címezve. (Na azt várhatják, hogy ettől majd megilletődve eltakarodnak a szocionisták...) A kiáltványban szerepel - egyebek mellett -, hogy követelik az ország félrevezetéséért felelősök kizárását a közéletből, a magyar föld és otthonok védelmét, az oktatás és az egészségügy kiemelt állami támogatását, a közbiztonság megteremtését, magyar állampolgárságot a határon túli magyaroknak, hiteles tömegtájékoztatást, a sajtó függetlenségét.
Az államfőnek címzett levélben pedig azt kérik Sólyom Lászlótól, hogy éljen minden alkotmányos jogával és morális lehetőségével az előrehozott országgyűlési választások érdekében. A levél aláírói közt szerepel - mások mellett - a Makovecz Imre nevével fémjelzett Magyarországért Egyesület, a MAGOSZ, a Magyar Szociális Fórum, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Polgári Körök Országos Szövetsége.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette a bejelentett rendezvényt. A demonstráció miatt forgalomkorlátozások lesznek: vasárnap este nyolc óráig ugyanis nem lehet parkolni az Olof Palme sétány egyik oldalán sem. Szintén nem lehet parkolni a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti szervizút között.
(FH nyomán)
Kapcsolódó: