A Magyar Hírlap cikke.
Iskolai terror Kerepestől az internetig
Megaláztak és megvertek társai egy nyolcadikos lányt hétfőn Kerepesen. Az esetről készült videofelvétel a világhálóra is felkerült. A fő elkövetők cigány származásúak, a lány nem cigány. Osztálytársai azonban tétlenül nézték a megaláztatást.
Iskolai erőszakról készült, mobiltelefonnal felvett videofelvétel került fel a világhálóra, amelyen egy Nagy-Magyarország-pólós lányt az iskolaudvaron javarészt cigány lánytársai pofoznak fel, térddel orrba rúgják. Nem cigány társai mindezt végignézik, sőt hátulról felgyújtják a haját, leköpik és kinevetik. Első ránézésre úgy tűnhet, mintha az áldozatot a pólója miatt vernék, de ezt sem a felvételen hallható beszéd, sem az azóta indult vizsgálat nem támasztotta alá. Az eset hétfőn történt a kerepesi Széchenyi István Általános Iskolában.
A község polgármestere, Franka Tibor óvott attól, hogy etnikai indíttatású bűntettként kezeljék a köztörvényes cselekedetet. Lapunknak elmondta: látta a felvételt, és azonnal kivizsgáltatta az esetet. Kérésére az iskola igazgatója összeírta annak a tíz gyereknek a nevét, akiket felismertek, és a sértett nevével együtt eljuttatták a gödöllői rendőrségnek. Mint az iskola fenntartója, Franka feljelentést tett. A verés hátteréről elmondta: a nyolcadikosok – mindegyikük elmúlt 14 éves, tehát büntethető – vélhetően egy korábbi nézeteltérésüket torolták meg. "Első ránézésre joggal válthat ki indulatokat a magyar érzelmű emberekből az, ha vernek egy Nagy-Magyarország-pólós gyereket, s kétségtelen, a három főkolompos elkövető, akik a kíméletlen ütéseket bevitték, valóban cigányok, de az áldozat körül lévő nem cigányok is részt vettek a megaláztatásban, így szó sincs etnikai konfliktusról. Pedig, higgye el, ha így lenne, én nem tagadnám le" – mondta Franka. Hangsúlyozta: ha az áldozat családja nem tesz feljelentést, akkor is követelni fogja a rendőrségtől, hogy folytassa le az eljárást, és példás szigorral sújtson le az elkövetőkre.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Kovács Viktória lapunknak elmondta, hogy a feljelentés alapján csoportos garázdaság gyanújával, ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. A tanúk kihallgatása lapzártánkkor is tartott.