Az egyoldalú törlesztőrészlet-emelések miatt tiltakozott a Jobbik Magyarországért Mozgalom hétfőn Budapesten, a Pénzügyminisztérium és a bankszövetség szomszédos székházai előtt.
A húsz éve a parlamentben ülő politikai garnitúra a valódi felelős azért, hogy Magyarország a legkiszolgáltatottabb a pénzügyi spekulációval szemben – mondta Vona Gábor, a párt elnöke a tüntetésen összegyűlt mintegy 200 ember előtt.
Bajaink egyik fő forrása a hazai bankrendszer, a magyar emberek munkájának a lecsapolása – hangoztatta a Jobbik elnöke hozzátéve: „amennyiben a Jobbiknak (...) lesz beleszólása a magyar közéletbe, akkor azt ígéri (...), hogy Magyarország a bankok, a pénzügyi világ szempontjából is a magyaroké lesz”.
Galéria:















Mint mondta, a Jobbik hadat üzent „a cigánybűnözésnek, amelyet a parlamentbe jutva a csendőrség felállításával” kívánnak „felszámolni”. Hadat üzentek a fehérgalléros, politikai bűnözésnek is, és ennek érdekében törvényt módosítanának, amely előírná, hogy a politikusok korrupció vagy pénzügyi bűncselekmény esetén, a normál büntetési tétel duplájával büntethetők. „Hadat üzenünk a gazdasági bűnözés ellen, amelynek fő elkövetői Magyarországon a multinacionális cégek és a bankok” – jelentette ki a pártelnök.
Vona Gábor azt mondta, pártja szükségesnek tart felállítani egy, a bankok felügyeltét ellátó intézményt, mert – mint mondta – erre a PSZÁF alkalmatlan. Kijelentette: a Jobbik követeli, hogy tételesen számoljanak el a bankok azzal a pénzel, amelyet a kormány által felvett hitelből kaptak „konszolidáció” céljából.
„Magyarország a magyaroké, és nem a bankoké! Ha ez nem tetszik nekik – akkor most egy klasszikust fogok idézni – el lehet menni az országból!” – zárta beszédét Vona Gábor.
Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke beszédében a devizahiteleket uzsorahiteleknek nevezte. Mára új társadalmi réteg jött létre, akiket banki adósoknak hívnak – tette hozzá.
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik EU kabinetjének vezetője, a párt szakpolitikusa egyebek mellett azt hangoztatta: azonnal meg kell szüntetni az egyoldalú szerződésmódosításokat, kilakoltatási tilalmat kell elrendelni, valamint korlátozni kell a külföldi bankok arányát.
Novák Előd, a Jobbik sajtófőnöke azt mondta, csupán látszólagos az a törvényi szigorítás, amely szerint a bankok csak indokolt esetben emelhetik a törlesztőrészleteket. A demonstrálók közül többen árpádsávos és jobbikos zászlóval érkeztek a József Nádor térre. Az egyik transzparensen azt volt olvasható: „Nem félsz bankár?!” A tüntetést támogatta a Lakástulajdonosok Országos Érdekvédelmi Szervezete, valamint azon képviseltette magát az Otthonvédők szervezete.
(Barikád nyomán)