A Jobbik nem hullat krokodilkönnyeket, amiért a liberális kultúramérgezés két szimbolikus bástyájának, a Sláger és Danubius Rádiónak műsorszolgáltatási jogosultságát az ORTT döntésének értelmében nem hosszabbították meg. Ugyanakkor aggodalommal látjuk a Fidesz és az MSZP hosszú évek óta tartó, háttéralkuk formájában működő nagykoalíciójának újabb példáját, ezúttal az SZDSZ koncain való osztozkodást.
A Sláger és Danubius Rádió – csakúgy, mint a többi kereskedelmi állomás – nem felel meg a társadalmi igényeknek. Farizeus módon a „hallgatók igényeire” hivatkozva rekesztették ki műsorfolyamukból az olyan népszerű hazai zenekarokat, mint például a Mahasz lemezeladási listáját vezető a Hungarica. De a frekvenciák ügyében kötött paktum sötét és piszkos háttere alapján sajnos az új nyertesektől is ugyanez az eszmeiség várható, csupán a slepp lesz más.
A Fidesz és az MSZP visszaél a döntéshozó testületben birtokolt többségükkel: politikai alkuk tárgyává tették az országos rádiófrekvenciákra kiírt pályázatokat, a lapokat maguk közt leosztva, mellőzve a szakmaiságot, a közérdeket, a társadalmi igényt, hogy a közelgő országgyűlési választási kampányban újabb médiafelületekkel rendelkezzenek. Ez a nagykoalíció azonban nem új keletű, sőt, Such György rádióelnök háttéralkuk keretében történő, 2006-os megválasztása óta mindenki számára nyilvánvaló.
Ahogy a Jobbik már számtalan esetben rámutatott, a parlamenti elit látszólag egymással szemben álló erői rendszeresen a nyilvánosság kizárásával, sokszor saját szavazóikat is cserbenhagyva kötnek paktumot. A közélet minden területét – mintegy saját tulajdonuknak tekintve – egymás közötti érdekszférákra osztották fel.
Silhavy Máté,
a Jobbik Médiapolitikai Kabinetjének elnöke