Több hetes találgatás és kiszivárogtatások után ma délben végre bejelentette Orbán Viktor a Fidesz elnöke kormányának tagjait. Mint azt korábban a hazai sajtó híradásaiból már kiderült, a miniszterjelöltek közül hétfőig csak Martonyi Jánosnak, a külügyminiszteri poszt várományosának és Navracsics Tibornak, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium leendő vezetőjének és egyben kormányfőhelyettesnek a nevét hozta nyilvánosságra Orbán Viktor, akit az Országgyűlés alakuló ülésén jelöl miniszterelnöknek az államfő.
Matolcsy György nemzetgazdasági, Fellegi Tamás infrastrukurális és vagyongazdálkodási miniszter lesz. Réthelyi Miklós lehet a humán (nemzeti integrációs) miniszteri poszt várományosa, a belügyi tárca élére pedig – az előzetes híreknek megfelelően – Pintér Sándor kerülhet. A honvédelmi miniszter Hende Csaba, az agrárminiszter Fazekas Sándor lesz.
Matolcsy Györgytől azt várják, hogy a magyar gazdaságot Széchenyi országépítő politikájának megfelelően vezesse ezt a területet és állítsa talpra a hazai gazdaságot. Ehhez azonban szakítania kell a globalizáció urai által diktált gazdasági „iránymutatásokkal”. Kérdés: lesz-e elég bátorsága, akarata ezt megtenni annak a politikusnak, aki az Orbán-kormány idején is maximum csak óvatos bírálatig, a verbális, de nem valódi tettekig ment el.
 
 
Martonyi Jánostól a nemzetközi tekintély visszaszerzését várja a leendő miniszterelnök, hangsúlyozva a közép-európai együttműködést. Személyét talán a leggyengébb láncszemként is meghatározhatjuk, hisz elkötelezett atlantistaként, Amerika nagy barátjaként nehezen elképzelhető, hogy az amúgy komoly lehetőségekkel és fantáziával megáldott, ám az amerikai és EU-s elképzeléseknek ellentmondó Közép-Európai együttműködést megvalósítsa. Kérdés az is, hogy Martonyi képes lesz vajon újraértelmezni Magyarország és az egyre erősebb Oroszország közötti kapcsolatot, amely az Orbán Viktor miniszterelnöke alatt is a fagyponton maradtak. Egy biztos: Martonyi nem lehet önjáró egy, a miniszterelnök személyére és hatalmára építő kormányzati struktúrában, így tetteiért Orbánnak kell majd felelősséget vállalnia.
Pintér Sándor leendő belügyminiszternek kell helyreállítania a közbiztonságot, az ő feladata a legnehezebb, mert nem tűr halasztást. Ha Martonyi Jánosról azt mondtuk, hogy talán a leggyengébb láncszeme az új kormánynak, akkor Pintér Sándorról kijelenthetjük: biztosan az. A jobboldali szavazótábor még mindig várja, hogy a leendő belügyér tisztázza, milyen üzleti érdekeltségek kötik össze a szemkilövetéseket és az elképesztő rendőrterrort levezénylő Gergényivel. Nem tisztázódtak a sajtóban ellen felhozott maffiavádak sem, valamint az emlékezetes 2002-es választások lebonyolításában játszott szerepe is sok kérdőjelet hagyott maga után.
Ami a közbiztonság helyreállítását illeti: tény és való, hogy az utcai robbantásokat napirenden szállító Kuncze-féle belügyminisztériumi semmitevés után, Pintér alaposan visszafogta az egymással minden gátlás és körültekintés nélkül leszámoló maffiabandákat, így az átlagember biztonságérzete jelentősen javult akkoriban. Azonban úgy a köztársaság, mint a demokrácia alaptörvényeit áthágva jelentős pénzt és erőforrást mozdított meg a Fidesztől jobbra eső tábor felszámolására. Kérdés: tanult-e Pintér az előző belügyminisztersége ideje alatt elkövetett hibákból és a rendőri testületet kivonja-e majd a politikából, illetve ellen fog-e állni a kísértésnek és az óhajoknak, hogy a Jobbikot, Magyar Gárdát és a többi jobboldali csoportot törvénytelen módszerekkel számolja fel. Nos, ez minden bizonnyal ki fog derülni, mint ahogy az is, felszámolja-e Pintér a cigánybűnözést, vagy látszatintézkedésekkel fog majd operálni. Ősi mondásunk: rablóból lesz a legjobb pandúr, ennek az igazságtartalma dőlhet el hamarosan.
Fellegi Tamás a nemzeti fejlesztési minisztérium élén védi meg a közvagyont az oligarchákkal szemben. Ez a legviccesebb kinevezések egyike. Fellegiről jóformán semmit sem tud az átlagszavazó, hacsak azt nem, hogy vagyonával jelentős támogatásban részesítette a Fideszt. Tulajdonképp rá könnyen lehet mondani azt, hogy „bevásárolta” magát a kormányba, és a balliberális sajtó ezt nem is fogja kihagyni.
Réthelyi Miklós a nemzeti erőforrás minisztériumának élén kell, hogy megmentse a magyar egészségügyet és újra kell építenie a szociális biztonságot. Ő lesz a leendő kormány legtapasztaltabb tagja, már az Antall-kormányban is részt vett.
Az Orbán-kormány tagjainak részletesebb elemzésével később jelentkezünk.
(VG nyomán, Geyer)