Pénteken Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője folytatta a Fidesz-politikusok forint elleni kommunikációs akcióját. Sajtótájékoztatóján azt mondta, nem túlzás államcsődről beszélni, ami elég volt a befektetőknek, hogy meneküljenek a forinttól, ami éves mélypontra került. Az OTP is zuhan, az árfolyama már 5000 forint alatt. Úgy tűnik, mintha Magyarország azzal próbálkozna, hogy a befektetők fókuszába helyezze magát, mint a következő államcsőd előtt álló ország.
Az euró 285 forint fölé, a svájci frank 206 forint közelébe, az amerikai dollár 235 forint fölé drágult pénteken egy óra körül, kettő órára a gyors gyengülés már 288 forint fölé lökte az euró, 239 fölé a dollár árát. A Concorde befektetési tanácsadóinak egyik twittjében az olvasható: " totál magyar para van". Néhány perccel később az jelent meg, hogy "Londonban döntöttek: sell", vagyis eladni.
Az euró ára negyed kettőkor már 287 forint környékén volt, ami egyéves mélypontot jelent. A frank ekkor 206, a dollár 237 forintnál járt, vagyis negyedóra alatt 1-2 forintot esett az árfolyam. Fél kettőkor már 288 forint közelében volt az euró, és 238 forint fölött volt a dollár, majd kettőkor át is lépték ezeket a szinteket. A magyar államcsőd valószínűségét jelző államadósság-törlesztési kockázat árazása éves csúcsra emelkedett.
A forint újabb gyengülését és a csődkockázat növekedését Szijjártó Péter, a Fidesz-elnök szóvivője váltotta ki, aki sajtótájékoztatóján azt mondta, nem túlzás államcsődről beszélni. A Bloombergen olvasható tudósítás a magyar politikus szavait idézve a magyar gazdaság siralmas vagy halálos állapotáról (grave situation) ír, és arról, hogy Szijjártó szerint az előző kormány manipulálta a tényeket és adatokat.
Orbán Viktor szóvivője csütörtök este még a köztévében azt mondta, szerinte a magyar gazdaság siralmas helyzetben van, de nem hajtanak végre megszorításokat és nem vonják vissza az adócsökkentéseket sem. Már ez is épp elég volt a piacoknak; különösen azután, hogy csütörtökön José Manuel Barrosso azt mondta, Brüsszel nem járul hozzá a deficit érdemi növekedéséhez.
Szijjártó – aki a köztévében azt is mondta: "túlzás lenne azt állítani, hogy a politikusok bejelentésének köze lenne a piaci pánikhoz" – pénteken épp akkor szólalt meg, amikor a forint elkezdett visszaerősödni abból a mélységből, ahová tegnap Kósa Lajos és Varga Mihály bejelentései lökték.
Délelőtt tíz körül a dollár árfolyama még 230 forint alatt volt, az euró 280, a frank 200 forint alatt is járt. Ez azt jelenti, hogy nem egészen négy óra alatt 6-8 forinttal értékelődött le a pénzünk a vezető devizákhoz képest. A forint gyengülése elvált az uniós valutáktól: míg a forint csaknem 2 százalékot esett az euróval szemben, a zloty gyengülése csak 0,79 százalékos, a cseh koronáé mindössze 0,09 százalékos.
Időben egybeesett a forint eladási, azaz árfolyamgyengülési hulláma azzal, hogy a Reuters nemzetközi hírügynökség anyagaiban megjelent Szijjártó Péter nyilatkozata - mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél. A helyzet azért is lehet veszélyes, mert most mi is alakíthatjuk a globális folyamatokat: a befektetők minden kockázati tényezőre harapnak, és vigyáznunk kell arra, hogy az eurózóna, illetve Athén válsága utána ne Magyarország kerüljön a fókuszukba.
A mostani nyilatkozatok pedig erre terelik a dolgot, a Cashline vezető elemzője szerint nehéz okokat találni a Fidesz kommunikációjára. Egyfelől ugyan igaz az, hogy miközben az elmúlt évben a globális válságkezelés délibábokra épült, és valójában a fejlett világ országainak 60-70 százaléka olyan államadóssággal küzd, melyeknél csak hangulat, nézőpont kérdése az államcsődkockázat felvetése. De az ilyen hangulatot egyik országnak sem érdeke maga ellen kihívnia.
Más szempontból is nehezen magyarázható a Fidesz kommunikációja: ha arról szól, hogy most kell a befektetőknek és az állampolgároknak beadni a fekete levest, a lehető legrosszabb színben feltüntetni az ország helyzetét, felkészítve mindenkit megszorításokra vagy arra, hogy innen már csak jobb jöhet, akkor kétélű a fegyver. Egy kedvező globális hangulatban akár két nap alatt vissza is térhetnek az árfolyamok, de a bizonytalan hangulatban akár százszorosan verhetik el rajtunk. Márpedig most, ha az elmúlt napokban-hetekben kedvezőnek is tűnt a piaci környezet, valójában óriási a bizonytalanság, még nagyon rövid távon sem lehet kalkulálni. A gyenge forintnak pedig óriási kockázatai vannak, a magas devizahitelállomány miatt rendszerszintű veszélyt jelentene egy durvább gyengülés, illetve a Brüsszel által most láthatóan megkövetelt szigorú fiskális politika folytatását is nehezíti, drágítja az államháztartás finanszírozását.
A hazai devizahitelesek többségét kitevő frankhiteleseket még inkább aggaszthatja, hogy a svájci frank árfolyama a nemzetközi piacokon is száguldani kezdett, tehát nemcsak a forinthoz képest erősödik az alpesi pénz. Az euróval szemben a frank már a történelmi csúcsot jelenti 1,39-es szinten van – írja a Portfolio.hu.
A bejelentés az OTP árfolyamát is a mélybe lökte: a bankpapírok már több mint 8 százalékos mínuszban vannak, áruk a lélektaninak számító 5000 forintos szint alá süllyedt egy óra után néhány perccel. Negyed kettőkor a bankpapír árfolyama 4950 forinton volt, ami 9 százalékos mínusz jelent. Az OTP napi minimálára utoljára tavaly novemberben volt 5000 forint alatt, a ma elért 4910 forintnál olcsóbban utoljára tavaly októberben lehetett a május elején még 7100 forintnál drágább bankpapírral kereskedni. Az OTP innen visszakorrigált 5000 forint fölé, de még így is csaknem 8 százalékos mínuszban van.
A tőzsdén szinte minden más papír is esik – csak hat részvény drágul, de ezek összforgalma a 35 millió forintot sem éri el –, a részvényindex csaknem 900 pontos, nagyjából 4 százalékos mínuszba került nem sokkal negyed kettő után. A Richter és az MTelekom 2 százalék körül, a Mol több mint 3 százalékot esett. A börzén nagyon erős a kereskedés, máris meghaladta a 33 milliárdot, amiből csaknem 28 milliárdot az OTP tett ki.
(Index)