A WikiLeaks portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban.
A The New Zealand Herald című, Aucklandben kiadott napilap internetes oldalán helyi idő szerint kedden reggel megjelent cikkében ismertetett egy Karl Eikenberry, az Egyesült Államok amerikai nagykövete által írt táviratot, amelyben a diplomata beszámolt arról, hogy Baglán tartományban részén fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak.
A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar tartományi újjáépítő csapat (PRT) keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben. Egy alkalommal a felkelők által teremtett vészhelyzet felszámolása érdekében a szomszédos Bamján tartományban állomásozó új-zélandiak csapatoknak át kellett lépniük a tartományi határt annak felszámolása érdekében.
„A magyar PRT nem sokat foglalkozik ezekkel a problémákkal. Nincs engedélyük fegyverhasználatra, kivéve az önvédelmet, alig tesznek annál többet, mint járőröznek a főutakon, és nem vállalkoznak kábítószer-ellenes tevékenységre. Miután két magyar tűzszerészt megöltek szolgálatteljesítés közben, Budapest nem küldött több tűzszerészt” – írta az amerikai nagykövet.
„Amikor Bamján tartomány északkeleti részén a biztonsági helyzetet Baglánból származó gonosztevők fenyegették, az új-zélandiaknak kellett átmenniük Baglánba, hogy kezeljék a problémát” – áll a sürgönyben. Eikenberry utalt arra, hogy bár Baglánban még mindig nem jellemzők a közvetlen támadások, bűnözők kapcsolatot teremtettek a tálibokkal, és a helyiek maguk szegődnek el zsoldosnak a tálib lázadókhoz. Ennek ellenére a magyar erők arra összpontosítanak, hogy „sértetlenül térjenek haza”, miután elvégezték a kis léptékű fejlesztési munkából a rájuk eső rövid feladatokat – írta az amerikai nagykövet.
Egy új-zélandi védelmi forrás a lappal közölte, hogy a Baglánban elvégzett munka összhangban áll az új-zélandi PRT irányvonalával. Hozzátette, hogy új-zélandi csapatok nem bocsátkoztak harcba a magyar csapatok helyett. „Néhány esetben a(z új-zélandi) PRT személyzetéből kisszámú egység átment Baglánba, hogy végrehajtsák a felső vezetés ígéreteit, és beszéljenek a helyiekkel. Ez összhangban van a PRT irányításával, a harci kötelék parancsnoka és a magyar RPT jóváhagyásával” – mondta.
Az új-zélandi PRT Bamján tartomány azonos nevű székhelyén állomásozik. Az állomány tagjait hat havonta váltják, legutóbb októberben. A kormány közlése szerint a védelmi csapatok 2011 szeptemberéig maradnak Afganisztánban.
(MTI)