Az Afganisztánban szolgáló Tartományi Újjáépítési Csoportnak (PRT) soha nem volt mandátuma fegyveres ellenállókkal szembeni harcra, tehát nem is lehet számon kérni rajtuk, hogy részt vesznek-e ilyen jellegű tevékenységben – így reagált a Honvédelmi Minisztérium a WikiLeaks által kiszivárogtatott, ezzel kapcsolatos dokumentumra. A New Zealand Herald című lap ugyanis a nyilvánosságra került iratok alapján azt írta, hogy az új-zélandi katonáknak kellett besegíteniük az afganisztáni Baghlan tartományban állomásozó „tehetetlen” magyar katonáknak. A lapnak az új-zélandi hadsereg cáfolta az állításokat.
Az új-zélandi lap azt írta: az afganisztáni amerikai nagykövet, Karl Eikenberry üzenete szerint az afganisztáni Baghlan tartomány „vadnyugati” részén növekszik az erőszak, a kábítószer-termesztéssel kapcsolatos problémák és a hatalmi harc. A diplomata jelentése szerint a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport vajmi keveset tesz azért, hogy felvegye a küzdelmet a régió problémáival.
A Független Hírügynökség megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy a PRT, a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja az infrastruktúra fejlesztésében vesz részt, soha nem volt mandátuma a fegyveres ellenállókkal szembeni harcra. Így katonáin nem is lehet számon kérni, hogy részt vesznek-e Baghlan tartományban ilyen jellegű tevékenységben.
A lapnak közben egy katonai forrás cáfolta, hogy az új-zélandi katonák a magyarok helyett harcoltak volna, és elmondta: a baghlani munka összhangban van az új-zélandi PRT irányvonalával. „Néhány esetben az új-zélandi PRT kisebb számú csapata átment Baghlanba, hogy végrehajtsák a főbb vezetőkkel kötött megállapodásokat, és helyiekkel beszéljenek” – tette hozzá a meg nem nevezett forrás.
(FH)