Újabb magyar vonatkozású dokumentumot tett közzé a WikiLeaks portál. A zágrábi keltezésű irományban a horvátországi Podravka-botrányt foglalja össze a szerző, megemlítve azt is, hogy a horvát hatóságok munkáját magyar ügyészek is segítették.
A 2010. februárjában keletkezett dokumentum, amelyet pénteken tett közzé a WikiLeaks, Horvátország egyik legnagyobb korrupciós botrányát, a Podravka-ügyet foglalja össze röviden.
A Podravka élelmiszer-ipari vállalatnál kipattant korrupciós ügyben még tavaly kezdett el nyomozni a horvátok korrupció és a szervezett bűnözés elleni hivatala sikkasztás gyanúja miatt. Becslések szerint a gyanúsítottak átszámítva összesen 34 millió euróval károsították meg a Podravkát, amelynek legnagyobb részvényese a horvát állam. A gyanú szerint a cég vezetői különféle pénzügyi manőverekkel megszerezték a Podravka részvényeinek 25 százalékát.
Damir Polancec volt horvát miniszterelnök-helyettes a cég felügyelőbizottságának tagja volt, s tavaly októberben néhány nappal az után nyújtotta be lemondását, hogy sikkasztás gyanújával őrizetbe vették a Podravka négy vezetőjét. Ez év márciusában Polancecet is letartóztatták. Érintett az ügyben Ivo Sanader korábbi kormányfő is, akit – más korrupciós ügyek miatt is – szintén őrizetbe vettek pénteken Ausztriában.
A WikiLeaks-dokumentum megemlíti, hogy az ügyben a magyar hatóságok is segítséget nyújtottak. Mladen Bajic horvát legfőbb ügyész a távirat szerint nagyon elégedett volt ezzel a segítséggel, mint bizalmasan elárulta: „nagyon lenyűgözték azok a bizonyítékok és elemzések, amelyeket a magyar ügyészek nyújtottak az üggyel kapcsolatban”.
(MNO nyomán)