Hatalmas sajtóérdeklődés és kiemelt biztonsági intézkedések közepette ma a vádirat ismertetésével kezdődik a cigányok elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere Budapesten, a Pest Megyei Bíróságon. Előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják őket.
A négy vádlott a vádirat szerint 2008-ban és 2009-ben kilenc helyszínen támadott meg cigányokat, összesen 78 lövést adtak le, hét helyszínen összesen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek; 55 ember testi épségét veszélyeztették.
A támadássorozattal vádolt, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt 2009. augusztus 21-én fogták el.
A nyári ítélkezési szünetig 34 napon át tárgyalja az ügyet a Miszori László vezette bírói tanács. A tervek szerint 165 tanút és 30 szakértőt hallgatnak meg a megyei bíróság legnagyobb, száz főt befogadó termében, amelybe csak előzetes regisztráció és tűzszerészi átvizsgálás után lehet majd belépni.
A Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslatának helyt adva 2010. szeptember 8-án nyújtotta be csaknem 90 oldalas vádiratát a Pest Megyei Főügyészség. A bíróság soron kívül tanulmányozta a 30 ezer oldalnyi nyomozati iratot.
Csecserits István megyei főügyészhelyettes korábban az MTI-nek elmondta, a vádirat szerint az első-, másod- és harmadrendű vádlottak 2007 végén, 2008 elején határozták el, hogy mivel az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el feladatát a cigányok által elkövetett bűnesetek kapcsán, "saját kezükbe veszik a rendcsinálást": fegyveres támadásokat hajtanak végre cigányok lakta házak ellen, hogy félelmet keltsenek az ott élőkben, illetve "felhívják a figyelmet a problémára". Bpvebben erről itt.
(MTI nyomán)