Négy magyar kontra 70-80 "megfélemlített" cigány. Rendnek, nyugalomnak nyoma sincs. Pintérnek mennie kell, hiszen nem képes arra, hogy ellássa a feladatát.

Információink szerint ismét támadásba lendültek Gyöngyöspatán a cigányok, akik miatt a település a figyelem középpontjába került. Ennek fejében a liberális brigád ki is rohant a szegény megfélemlített cigányok üstökét megsimogatni. Pintér úr is a helyszínre sietett és biztosította a cigányokat arról: nem kell félni, rend lesz.

Ma ismét bebizonyosodott: nincs rend, a rendőrség nem képes ellátni a feladatát. Négy magyart vertek meg a cigányok, hordába verődve, felfegyverkezve.

Négyen látogatóba tartottak egy barátjukhoz. Az utcán mentek, gyalogosan, amikor egy vasvillákkal, vascsövekkel, lapátokkal felfegyverkezett cigány horda rájuk rontott. Provokált volna a négy magyar? 70-80 feldühödött cigánnyal szemben kevéssé valószínű. Hol voltak a rendőrök? Információink szerint kevéssel a támadás előtt az Arany János utcában csaptak balhét a rettegő kisebbség tagjai, a rendőrök oda mentek. Ezidő alatt támadtak rá a négy magyarra.

Úgy tudjuk, a sérülések súlyosak. Egy ember a négy közül fel sem tudott állni a támadás után, őt a mentők a helyszínről vitték el. A másik három férfi el tudott menni onnan, egyiküket elvitte később a mentő, mivel több helyen erősen vérzett a feje, nyílt törés volt látható a kézfején. Portálunk azt az információt kapta, hogy a cigányok a helyi cigányvajda háza körül gyűltek össze és jelenleg onnan fenyegetőznek. A területet a rendőrség lezárta, információval sem szolgálnak.

Barikád
A zsIndex kapcsolódó cikke (természetesen nagy adag fenntartással kezelendő ez a rajvédő és kis védencei érdekében mindent összehazudozó médium. Mint tudjuk, a cigányok voltak azok, akik provokáltak kivétel nélkül mindenkit, és nem fordítva – és ezt még az amúgy balliberális HEOL is elismerte [csak nálunk olvasható cikkük ITT]):
Verekedés Gyöngyöspatán
Kedd este összeverekedtek a Gyöngyöspatára visszaszivárgó Véderő szimpatizánsai a helyi romákkal. Az Index úgy tudja, hogy a szélsőjobboldali egyenruhások egész nap provokálták a faluban élő cigányokat, majd meg is ütöttek valakit. Három sérült van.


Kedd este kilenc óra körül verekedés tört ki Gyöngyöspatán. Az utóbbi napkban a Véderő nevű szélsőjobboldali szervezet felvonulásairól ismertté vált faluban tartózkodó romák az Indexnek azt mondták, most végleg elpattan valami a faluban, ahol ők nem szeretnének tovább maradni.

Az Indexnek Ladó János, a Roma Polgárjogi Alapítvány helyszínen tartózkodó munkatársa azt mondta: kedden egyre több egyenruhás Véderő-tag szivárgott vissza. Ők, valamint a velük szimpatizáló gyöngyöspataiak egész nap provokálták azokat a romákat, akik nem a cigánysoron, hanem a falu központjában élnek. Napközben állítólag egy pisztolyt is mutogatva fenyegették őket.

Estére egy születésnap ünneplése közben a provokáció erősödött, és mindkét oldalon nagyobb tömeg gyűlt össze. A cigányok kihívták a rendőröket, először egy járőr érkezett, majd egyre több rendőr.

Amíg a tömeg a falu belső részén gyűlt, valakik az onnan mintegy tíz percnyi sétatávolságra levő cigánysoron kővel bedobták az egyik ház ablakát, majd bántalmaztak egy 14 éves helyi roma fiút. Ezután a cigánysoron tört ki komolyabb verekedés, Ladó szerint többen komolyabb sérülést is szenvedtek, ő maga három sérültet látott. A rendőrség erősítést kért.

Soltész Bálint százados, a Heves Megyei rendőrség szóvivője az Indexnek megerősítette, hogy kedd este Gyöngyöspatán valóban "összeszólalkozott" két társaság. Soltész szerint van sérült is, legalábbis a mentőket is kihívták a rendőrök, de részletekről nem tudott beszámolni.

Ladó szerint a faluban nagyon feszült a helyzet. A kedd esti összecsapás után pánikhangulat érezhető, a helyzet az elmúlt napokhoz képest is romlott, elpattant egy húr.

Egy helyi roma aktivista az Indexnek azt mondta, nem tud nyilatkozni, mert éppen a családját akarja kimenekíteni a faluból. Szerinte az elmúlt napokban sem volt nyugalom: a faluban többen is elszállásolták a Véderő táborából hazaküldött szélsőségeseket, azok ott "bujkáltak" az elmúlt napokban is.

Eszes Tamás, a Véderő parancsnoka, aki telket vett Gyöngyöspatán, majd a kiképzőtábort szervezte, este 11 után azt mondta: most van úton Patára, ahol tudomása szerint 100-120 roma támadt karókkal békésen sétáló négy, civil ruhát viselő férfire. Eszes szerint az egyik véderős volt, de volt köztük helyi lakos is, mindegyiküket kórházba kellett szállítani.

Mi történt eddig?

A Véderő tagjai április 16-án szombaton érkeztek Gyöngyöspatára, a helyi cigányok szerint csak azért, hogy megfélemlítsék őket. A szélsőjobbos szervezet rendteremtési célból kiképzőtábort akart berendezni egy, a falusiaktól kapott szőlőspincénél. Az önkéntes rendfenntartók a terveik szerint hétvégenként akarták megszállni a területet.

A településen akkor kezdődött a szélsőjobbos szervezetek felvonulási sorozata, amikor egy helyi lakos február végén öngyilkos lett. Az idős férfi a helyi Jobbik elnöke szerint azért vetett véget az életének, mert úgy volt, hogy a szomszédjába árvízkárosult cigányok költöznek. A témát felkapta a Jobbik, megjelentek a Szebb Jövőért Polgárőregyesület emberei, majd a Véderő vett telket a cigánysor feletti dombon.

A tábort a múlt pénteken, április 22-én számolta fel a rendőrség, Délelőtt a Vöröskereszt és egy amerikai vállalkozó, Richard Field kimenekítették a településről a cigány nőket és gyerekeket: mintegy háromszázan mentek el busszal Gyöngyöspatáról.