Amennyiben a Facebook nem tartja tiszteletben a polgári szabadságjogokat, kénytelen leszek az Európai Parlament ülésén szót emelni ezen alapvető emberi jogok védelmében - írja a Facebook tartalomszerkesztőinek küldött levelében a Jobbik alelnöke és EP-képviselője. Alább olvasható a levél magyar és angol változata.

Tisztelt Facebook Tartalomszerkesztők!
Az Európai Parlament képviselőjeként mélységesen megdöbbent és aggaszt az Önök minapi lépése, mellyel korlátozzák a szólás szabadságát azáltal, hogy letiltották a kuruc.info weboldalt a közösségi portálukról.
Szeretném felhívni szíves figyelmüket, hogy a kuruc.info az egyik legolvasottabb magyar hírportál, illetve a legolvasottabb konzervatív és hazafias híroldal, melynek látogatottsága a Google statisztikája szerint eléri a napi 80 ezer és havi egymillió egyedi olvasót. Csak magán a Facebookon közel 30 ezer követője van, ami által a második legnépszerűbb magyar híroldal. A tényfeltáró hírportál 2006 eleje óta működik, s mint ilyen, azóta folyamatosan eleget tesz az összes vonatkozó jogszabálynak.
Ezúton emlékeztetem Önöket az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló Európai Egyezmény 10. cikkére, amely rögzíti a véleménynyilvánítás szabadságát, és az alábbiakat mondja ki: „Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a véleményalkotás szabadságát és az információk, eszmék megismerésének és közlésének szabadságát országhatárokra tekintet nélkül és anélkül, hogy ebbe hatósági szerv beavatkozhasson.”
A fentiek tükrében az Önök minapi döntését – amellyel letiltották a kuruc.infót a Facebook oldaláról, s amely által a felhasználókat megakadályozzák abban, hogy "tetszikeljék" vagy akár privát üzenetben (!) továbbítsák a kuruc.info oldal linkjeit – a szólás- és véleményszabadság súlyos megsértésének tartom.
Korábban az Európai Parlamentben már felemeltem a szavam a kuruc.info védelmében, és azért, mert a Magyarországon hatalmon lévő kormány megpróbálta korlátozni a polgári szabadságjogokat a botrányos médiatörvénnyel is.
Amennyiben a Facebook nem állítja helyre és tartja tiszteletben a polgári szabadságjogokat, hasonló módon kénytelen leszek az Európai Parlament ülésén szót emelni ezen alapvető emberi jogok védelmében.
Mindazonáltal remélem, hogy csupán valami félreértésről lehet szó – eddig ugyanis meg voltam győződve arról, hogy a Facebook egy politika felett álló intézmény, melyet én is fontos kommunikációs eszköznek tekintek. Éppen ezért bízom benne, hogy mint a világ legnépszerűbb közösségi portálja, az Önök cége megteszi a szükséges lépéseket a felhasználói szabadságjogok biztosításához.
Tisztelettel,
Szegedi Csanád, az Európai Parlament képviselője, a Jobbik alelnöke
A Kuruc.info facebookos klubját még nem tiltották le, lehet csatlakozni szolidaritásképpen: http://www.facebook.com/pages/Kurucinfo-h%C3%ADrport%C3%A1l/102575339795074

(In English:)
C O M M U N I Q U E
Dear Facebook Content Editors,
As a member of the European Parliament I am greatly appalled and alarmed by your recent move to restrict freedom of expression by banning the kuruc.info website from your social portal.
May I kindly point out that kuruc.info is one of Hungary’s leading news portals and the most visited conservative and patriotic news site with up to 80,000 unique IP readers daily or up to 1,000,000 unique visitors per month according to Google statistics. On Facebook itself, it has app. 30,000 fans, making it the second most popular news website in Hungarian. As a fact-finding news portal it has been online since early 2006 and it has fully complied with the relevant legislation ever since.
You are kindly reminded that Article 10 of the European Convention on Human Rights and Fundamental Freedoms provides the right to freedom of expression and states the following: ”Everyone has the right to freedom of expression. This right shall include freedom to hold opinions and to receive and impart information and ideas without interference by public authority and regardless of frontiers.”
In view of the above, I consider your recent decision to ban kuruc.info from the Facebook portal, thus barring users from liking their articles and even forwarding links of the kuruc.info website in private (!) messages, as a grave violation of freedom of expression and freedom of opinion.
Please note that as an MEP I have defended the kuruc.info website earlier at EU parliamentary level following attempts by the ruling Hungarian regime to restrict civil liberties through the controversial Media Act.
Accordingly, I shall be forced to address this issue within the European Parliament in order to defend such fundamental human rights unless action is taken by Facebook to restore and honor civil liberties.
Nevertheless, I truly hope that this whole affair is nothing but a misunderstanding given that I have always considered Facebook to be a non-political organization, aside from being an all-important communications tool. Therefore, I trust that as the world’s leading social portal your company will take the appropriate steps to guarantee user freedoms.
Yours sincerely,
Csanád Szegedi, Member of the European Parliament, Vice President of Jobbik
(Kuruc.info)